Home Artikelen 5 Principes van krachttraining

5 Principes van krachttraining

2 minuten leestijd
0
0

Iedereen kan op ieder gewenst moment beginnen met krachttraining. Als je je sportschoenen aandoet en naar buiten loopt dan kun je al beginnen met bodyweight oefeningen. Je hoeft er zelfs niet eens het huis voor uit. Zonder kennis van de sport en van training is het echter moeilijker om de voordelen volledig te benutten. Daarom zijn er basicprincipes die voorkomen dat je dezelfde fouten als anderen maakt. Deze principes van sporten gelden voor iedereen; voor de beginner maar ook voor de gevorderde Olympisch gewichtheffer.

Regelmaat

Een enkele training zet geen doken aan de dijk. Om de voordelen van sporten te benutten en vooruitgang te boeken is het nodig om regelmatig te sporten. De regelmaat geldt niet alleen voor de training maar ook voor de andere factoren die van toepassing zijn op sporten zoals rust, slaap en voeding. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat minimaal drie trainingen per week nodig zijn.

Balans

Een trainingsschema zorgt voor een goede balans. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld niet alleen het bovenlichaam getraind worden maar ook de benen. Een goed schema houdt rekening met verschillende aspecten en zorgt voor een goede balansĀ  tussen de trainingen.

Variatie

Het lichaam went aan de trainingen. Om vooruit te blijven is het noodzakelijk om te variƫren. Dit kan variatie zijn in de intensiteit, duur en de weerstand van de training. Door verschillende activiteiten te doen voorkom je ook dat het saai wordt en blijf je gemotiveerd.

Herstel

Herstel is een belangrijk onderdeel van een trainingsschema. Het trainingsschema moet rekening houden met de spiergroepen die getraind zijn en de intensiteit van de trainingen zodat het lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen. Een zware training wordt bijvoorbeeld afgewisseld met een lichte training om het herstel te bevorderen. Een andere manier om beter te herstellen is door spiergroepen afzonderlijk te trainen en voldoende rustdagen in te plannen voor de spiergroepen voordat deze weer getraind worden.

Vooruitgang

De vooruitgang wordt grotendeels bepaalt door twee factoren. Dit zijn de intensiteit en de duur van de trainingen. Deze moeten beiden verhoogd worden om vooruitgang te boeken.

Overload

Het overload principe is erop gebaseerd dat er zwaarder of intensiever wordt getraind dan wat het lichaam aankan zodat de training effect heeft. Het lichaam raakt gewend aan oefeningen waardoor de overload ervoor zorgt dat de spieren beschadigd raken, zich herstellen en sterker worden.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…