Home Artikelen 5 Trainingsfouten die voor blessures kunnen zorgen

5 Trainingsfouten die voor blessures kunnen zorgen

3 minuten leestijd
0
0

Iedereen die geregeld traint merkt de voordelen van sporten. De spiermassa wordt sterker en neemt toe, het uithoudingsvermogen verbetert, het lichaamsvet neemt af en je voelt je er energieker door. Het heeft echter ook nadelen. Zo is er bij sporten altijd het risico op een blessure. Dit kan het sporten in de weg gaan zitten waardoor het soms zelfs helemaal niet meer mogelijk is. De volgende trainingsfouten worden vaak gemaakt en kunnen voorkomen worden.

Geen warm-up doen

Er zijn veel sporters die geen warm-up doen voor het sporten. Door de warm-up over te slaan wordt het risico op blessures groter. Het lichaam is dan niet voorbereid om de training waardoor niet alleen de kans op blessures groter is maar ook de prestaties zijn minder. Als je geen tijd hebt om een warm-up te doen dan nog mag je het niet overslaan. Dit betekent alleen dat de training korter wordt, maar de warm-up niet. Er zijn maar 5 tot 10 minuten nodig om goed op te warmen voor een training.

Toestellen verkeerd gebruiken

Als je nog niet veel ervaring hebt met sporten vraag dan om hulp. Door een toestel verkeerd te gebruiken wordt het risico op blessures groter. Dit geldt eigenlijk niet alleen voor toestellen maar ook voor oefeningen met een hulpmiddel zoals kettlebells. Het is beter om hulp te vragen aan een medewerker van de sportschool dan om anderen na te doen die het misschien ook verkeerd doen.

Jezelf overschatten

Een blessure ligt altijd op de loer als je te zware gewichten gebruikt, de rusttijd vermindert of het volume van de training vergroot. Bij al deze zaken is het belangrijk dat je jezelf niet overschat. Denk er pas aan om een nieuwe uitdaging aan te gaan als je de huidige training zonder problemen aankunt en zonder spierpijn.

Te snel teveel willen

Deze fout wordt vaak door beginners gemaakt. Door te vroeg teveel te willen krijgt het lichaam het zwaarder te verduren dan het aankan. Dit is bijvoorbeeld het geval als je van 80 kilo bankdrukken opeens naar 100 kilo gaat. De kans op blessures is dan enorm groot. Het lichaam is er niet klaar voor om zulke grote stappen te maken. Voor conditietraining bestaat bijvoorbeeld de regel dat je wekelijks de afstand met niet meer dan 10 procent mag verhogen.

Onvoldoende rust nemen

De spieren moeten herstellen na een training. Als je ze niet de tijd geeft om te herstellen dan wordt het risico op blessures groter. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een twee dagen achter elkaar een lange afstand loopt of fietst. Als je nog niet herstelt bent dan merk je dit aan de spiervermoeidheid, spierpijn, slechtere prestaties en mogelijk zelfs een blessure. Neem tussen elke training van hetzelfde type minimaal 24 tot 48 uur rust om te herstellen.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…