Home Artikelen 6 Trainingsregels die je kunt negeren

6 Trainingsregels die je kunt negeren

4 minuten leestijd
1
0

Als de zomer eraan komt dan heeft iedereen het opeens over afvallen en spieren kweken. Het lijkt net alsof het maar een paar weken kost om een gespierd en goddelijk lichaam te bouwen. Op verschillende websites lees je adviezen over fitness en hoe je zo snel mogelijk spieren bouwt. Hoewel veel van het advies gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek is er ook veel informatie te vinden dat niet op onderzoeken gebaseerd is; ook wel bekend als ā€œbro scienceā€. Er zijn een aantal adviezen die je tegenkomt die achterhaald zijn en niet meer up-to-date zijn. Hieronder lees je een aantal van deze adviezen:

“No pain, no gain”

De uitspraak “No pain, no gain” klinkt stoer maar het is niet op waarheid gebaseerd. Oefeningen die goed en effectief uitgevoerd worden doen geen pijn. Als er sprake is van pijn dan is dit een waarschuwingsteken van het lichaam dat signalen stuurt naar de hersenen dat iets niet in orde is. Doordat de spieren te maken krijgen met fysieke stress tijdens het sporten is het logisch dat er geregeld een oncomfortabel gevoel aanwezig is. Dit is echter heel wat anders dan pijn. Pijn betekent dat je direct moet stoppen met sporten zodat een blessure voorkomen wordt.

De knieƫn mogen niet voorbij de tenen

Het is nog vaak te horen bij de uitleg van de squat dat de knieƫn niet voorbij de tenen mogen. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat de squat uitgevoerd moet worden vanuit de heupen en niet vanuit de knieƫn. Als je veel flexibiliteit hebt in de heupen en enkels dan gaan de knieƫn makkelijk voorbij de tenen. Dit betekent niet dat je het niet goed doet. Het advies om de knieƫn niet voorbij de tenen te laten komen mag je dan negeren.

Voor spieropbouw maar Ć©Ć©n spiergroep per keer trainen

Deze uitspraak komt uit de mond van een bodybuilder maar is voor veel mensen ongeschikt. Het lichaam is erop gebouwd om meerdere spiergroepen tegelijk te gebruiken tijdens bewegingen. Het trainen van een enkele spiergroep gaat tegen de natuur van het lichaam. Het isoleren van de spiergroep is alleen geschikt voor bodybuilders die zich specifiek op een spiergroep richten. Als je geen plannen hebt om op het podium te staan dan behoor je voornamelijk compound oefeningen te doen waarbij meerdere gewrichten en spiergroepen betrokken zijn. Trainingen die gebaseerd zijn op bewegingen en niet op spiergroepen trainen veel meer spieren dan wanneer ze individueel getraind worden.

Honderden crunches voor een sixpack

Iedereen die zegt dat een sixpack het resultaat is van honderden crunches is niet van deze tijd. Als je een sixpack wilt dan draait het volledig om voeding en een laag vetpercentage. Buikspieroefeningen nemen maar een klein gedeelte van het creƫren van een sixpack in voor rekening. Iedereen heeft een sixpack. Bij de meeste mensen zit er echter een laagje vet op waardoor de sixpack niet zichtbaar is. Door de voeding aan te passen wordt het vetpercentage lager en is de sixpack steeds beter te zien. Honderden crunches maken het verschil niet.

Alleen cardio oefeningen doen voor vetverlies

Als het over afvallen gaat dan heeft bijna iedereen het alleen over voeding en cardio oefeningen. Cardio oefeningen zorgen ervoor dat er meer zuurstof gebruikt wordt om de spieren te voorzien van energie. Wat veel mensen niet doorhebben is dat krachttraining het afvallen nog meer kan versnellen. Krachttraining verbruikt weliswaar minder calorieƫn maar het heeft een positieve invloed op het behoud van de spiermassa. Deze spiermassa verbruikt meer energie dan vet waardoor het verstandig is om krachttraining te doen tijdens het afvallen. Het verbruik na de training is doorgaans ook hoger bij krachttraining.

Meer herhalingen en minder gewicht voor afvallen

De spieren worden beter zichtbaar door meer herhalingen met minder gewicht? Deze uitspraak hoor je nog geregeld op de gemiddelde sportschool maar het is nergens op gebaseerd. Het is Ć©Ć©n van de vele ā€œbro scienceā€ uitspraken die niet op waarheid gebaseerd is. Door meer herhalingen te doen worden de spieren vermoeid maar het zorgt er niet voor dat ze er beter uit gaan zien. De beste manier om de spiervezels te stimuleren is door zware gewichten te gebruiken die de spieren stimuleren.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

EĆ©n reactie

 1. Jef Van Dael

  10 augustus 2016 op 09:20

  Meer herhalingen en minder gewicht voor afvallen Nr 6 dus,
  kunnen mensen verkeerd opvatten van 3×5 tegenover 4×12
  ga je niet meer spiermassa aanmaken met 3×5 omdat je zwaardere gewichten kan gebruiken.
  4×12 gaat meer musculaire hypertrophie aanspreken

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…