Home Artikelen 6 Voordelen van core oefeningen

6 Voordelen van core oefeningen

3 minuten leestijd
0
0

Als het aankomt op het sterker maken van het totale lichaam dan zijn core oefeningen onmisbaar. De core van het lichaam wordt gebruikt bij veel bewegingen van het lichaam. De spieren van de core zijn nodig voor stabiliteit en balans van het lichaam. Het versterken van deze spieren leveren veel voordeel op voor het lichaam. Dit geldt niet alleen voor sporters maar voor iedereen. Dit zijn de voordelen van core oefeningen:

Het totale lichaam wordt sterker

De core oefeningen trainen alle spieren die vanaf de schouders tot het bekken lopen. Dit zijn de buikspieren maar ook de obliques, dieper gelegen spieren zoals de transversus abdominis. Aan de achterzijde van het lichaam gaat het om de spieren in de onderrug en de spieren die parallel aan de wervelkolom lopen zoals de erector spinae en multifidus. Deze spieren hebben een grote bijdrage aan de kracht dat gegeven kan worden bij bepaalde bewegingen.

Verminderen van pijn in de onderrug

Bijna iedereen heeft wel een last gehad van de onderrug. Veel van deze problemen zijn afkomstig van een te zware belasting van de onderrug. Pijntjes zoals deze worden voorkomen en geminimaliseerd door een sterke core. De sterke core helpt door de onderrug te ondersteunen. Het gewicht dat gedragen wordt door de onderrug wordt dan gedeeltelijk overgenomen door de andere core spieren.

Een strakke buik

Core oefeningen bestaan voor een groot deel uit oefeningen waarbij er een contractie is van de buikspieren. Dit zorgt ervoor dat de buikspieren sterker worden en er beter uit komen te zien. Het wordt makkelijker om de buik in te trekken en de buikspieren spannen zich vanzelf vaker aan. De oefeningen voor de core trainen de buikspieren beter dan veel andere oefeningen.

Training van de transversus abdominis

De transversus abdominis is de diepst gelegen buikspier dat als het ware een korset vormt voor het lichaam. Met de standaard buikspieroefeningen zoals crunches en sit-ups wordt transversus abdominis nagenoeg niet getraind. Het zijn bijna alleen de oppervlakkige buikspieren die getraind worden zoals de rectus abdominis. De transversus abdominis wordt getraind door core oefeningen te doen.

Stabilisatie van de onderrug

Een gezonde onderrug vraagt om een sterke core. Met sterke buikspieren zoals de rectus abdominis, transversus abdominis en obliques hoeft er minder gedragen te worden door de onderrug spieren. De onderrug wordt op deze manier minder belast waardoor het beter gebruikt kan worden. Doordat de rug minder belast wordt kan het beter gebruikt worden bij veel andere bewegingen van het lichaam.

Betere flexibiliteit

Een voordeel van core oefening is dat de flexibiliteit beter wordt. Dit is het gevolg van een betere stabilisatie van de onderrug. Een goed getrainde core zorgt ervoor dat de onderrug minder belast wordt. De druk op de onderrug wordt minder waardoor de spieren, gewrichten en ligamenten meer mogelijkheden hebben om te bewegen. De bewegingen kunnen makkelijker wordt gemaakt en met een volledig bewegingsbereik.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…