Home Artikelen Bench Press met elastische banden en kettingen

Bench Press met elastische banden en kettingen

3 minuten leestijd
0
0

Er zijn veel powerlifters die gebruik maken van elastische banden. Als banden gebruikt worden tijdens de excentrische fase dan wordt de barbell naar beneden getrokken door de banden. Door de banden leer je om het gewicht explosiever uit te drukken en snelheid te maken tijdens de concentrische fase. Dit is wanneer de barbell omhoog gaat. Hoe hoger je de barbell drukt hoe zwaarder het wordt doordat de banden aan de grond vast zitten en steeds verder uitgerekt worden.

De spieren moeten bij het gebruiken van banden harder werken dan zonder. Door de banden te gebruiken kun je uiteindelijk meer drukken dan wanneer je geen banden gebruikt. Toch zijn banden niet vereist om veel te kunnen bankdrukken. Er zijn veel powerlifters met uitzonderlijke resultaten op de bench press die nooit banden gebruikt hebben maar altijd raw getraind hebben.

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat het gebruik van elastische banden de kracht verbeteren bij de bench press.

Bij het bankdrukken is er normaal gesproken meer kracht als de armen gestrekt worden. Om er het meeste uit te halen moet er een variabele weerstand zijn waarbij de weerstand het grootst is op het punt waar je het sterkst bent. De elastische banden zijn een goede techniek om de weerstand variabel te maken aangezien de oefening moeilijker wordt naarmate de banden uitgerekt worden.

Bench press met chains/kettingen

Bij de bench press met kettingen worden er kettingen bevestigd aan de barbell die op de grond hangen. Als de barbell zakt tot de borst komen er steeds meer schakels van de kettingen te rusten op de grond waardoor de barbell lichter wordt. Bij het omhoog drukken van de barbell wordt het gewicht steeds zwaarder. Dit komt doordat er steeds meer schakels van de grond komen. De weerstand wordt hierdoor variabel.

Bij een normale bench press is de kracht het kleinst bij eerste stuk van het uitdrukken het grootste bij het strekken van de armen. Bij het trainen met kettingen wordt het eerste stuk van het uitdrukken makkelijker en wordt het gewicht zwaarder bij het strekken van de armen. Dit is niet mogelijk bij een normale bench press. Het doel van de bench press met kettingen is om snelheid op te bouwen bij het eerste stuk van de bench press maar ook het verbeteren van de lock-out.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…