Home Bilspieren

Bilspieren

Anatomie bilspieren

De bilspieren zijn een groep van spieren die zich bevinden in de onderrug en het bovenste stuk van de benen. Dit is de het gebied dat de billen wordt genoemd. De bilspieren bestaan uit verschillende spieren zoals dat ook het geval is bij de hamstrings en quadriceps. Er zijn drie bilspieren. De kleinste is de gluteus minimum. Deze ligt dieper dan de andere twee bilspieren. De middelste bilspier qua grootte is de gluteus medius. Deze bevindt zich in het midden van de spieren. De grootste spier is de gluteus maximus. Dit is een grote en sterke spier. Het is zelfs één van de sterkste spieren in het lichaam.
1 (7)

Wat doen de bilspieren?

De bilspieren hebben een belangrijke rol in veel lichaamsbewegingen. Het bewegen van de heup wordt bijvoorbeeld voor een groot deel door de bilspieren gedaan. De bilspieren hebben daarnaast een rol in het stabiliseren van het lichaam, de houding en het postuur. Bij bewegingen zoals rennen, lopen, squatten, wandelen en springen worden de bilspieren veel gebruikt.

Oefeningen voor de bilspieren

De bilspieren worden bij verschillende oefeningen indirect getraind. Dit is voor een recreatieve bodybuilder meestal voldoende. De bilspieren worden meestal tegelijk getraind met de benen. De oefeningen voor de benen trainen indirect de bilspieren. Bij deze oefeningen is het belangrijk dat de uitvoering correct is zonder er niet gecompenseerd wordt met de onderrug. De oefeningen worden langzaam en gecontroleerd uitgevoerd. De volgende oefeningen trainen de bilspieren:

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie