Home Artikelen Blessures en gezondheidsklachten voorkomen

Blessures en gezondheidsklachten voorkomen

2 minuten leestijd
0
0

Iemand die nog niet lang sport heeft een groter risico op lichamelijke problemen en blessures. Als je te veel doet binnen een korte tijd dan kunnen er verschillende lichamelijk problemen optreden zoals vermoeidheid, blessures, ziekte en andere symptomen van overtraind zijn. Om deze problemen te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende rust neemt en je goed voorbereid op de trainingen. Een warm-up en een cool-down horen daar ook bij.

Warm-up voor het sporten

Een warm-up voor het sporten is belangrijk om het lichaam voor te bereiden op de training. Hierdoor wordt het risico op blessures verlaagd. De warm-up wordt gedaan op een lage intensiteit voor 5 tot 10 minuten. Dit wordt gevolgd door enkele stretches om de spieren te rekken.

Cool-down na het sporten

De cool-down na het sporten wordt gedaan om de kans op blessures en spierpijn te verkleinen. De cool-down duurt circa 10 minuten op een lage intensiteit om het lichaam voor te bereiden op de rust. Het wordt gevolg door een aantal stretches.

Afwisseling

Als je niet afwisselt in de trainingen dan raak het lichaam er teveel aan gewend. Het stopt dan met het aanpassen aan de trainingen omdat het zich comfortabel voelt met de trainingen. Dit kan veranderd worden door de lengte van de trainingen af te wisselen maar ook de trainingen zelf zoals de intensiteit en het tempo.

Nachtrust

Het voordeel van een goede nachtrust voor het lichaam wordt door veel mensen genegeerd. Het herstel van het lichaam vindt voornamelijk in de nacht plaats als je aan het slapen bent. Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat een volwassen persoon 8 uur slaap per dag nodig heeft. Het is echter mogelijk dat iemand iets meer of minder slaap nodig heeft aangezien dit per persoon verschilt.

Massage en herstel

Massage is een manier om je lichaam sneller te laten herstellen van een training. Als de massage goed wordt uitgevoerd dan draagt het bij aan een betere doorbloeding, helen van beschadigde spiervezels, meer zuurstof naar de spieren maar ook voor het relaxen van de spieren. Het melkzuur wordt sneller verwijderd en de flexibiliteit wordt ook verbeterd.

Blessures bij krachttraining vergeleken

Het aantal blessures bij gewichtheffen is veel kleiner dan bij andere sporten zoals gymnastiek, basketball en voetbal (Hamill 1994, Stone 1990, 1993).

Sportblessure aantallen (Hamill 1994)
Sport Blessures (per 100 uur)
Voetbal (jonge leeftijd) 6.20
Rugby 1.92
Basketball 0.03
Squash 0.10
Badminton 0.05
Gymnastics 0.044
Powerlifting 0.0027
Volleyball 0.0013
Tennis 0.001
Krachttraining 0.0035 (85,733 uur)
Gewichtheffen 0.0017 (168,551 uur)
Blessures en gezondheidsklachten voorkomen
5 (100%) 1 stemmen

Whey eiwitten

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging. Het lichaam heeft eiwitten nodig om te herstellen. Om sneller te herstellen en de spieren de voeding te geven die het nodig heeft zijn whey eiwitten de beste keuze. Er zijn op dit moment hoge tijdelijke kortingen bij Bodylab. Je kunt deze aanbiedingen via de onderstaande link bekijken:

Bodylab aanbiedingen
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

No pain, no gain: Is pijn echt nodig?

Het gezegde ‘no pain, no gain’ is onder alle krachtsporters bekend. Er is zelfs een film g…