Home Bodybuilding Lichaamstypen

Lichaamstypen

Niet alle lichaamstypen zijn hetzelfde. Er zijn lange, dunne personen terwijl andere personen kort en stevig zijn gebouwd. Het concept van verschillende lichaamstypen is afkomstig van de Dr. William H. Sheldon, een Amerikaans psycholoog. De verschillende lichaamstypen zijn ingedeeld in drie groepen; Ectomorph, Mesomorph en Endomorph. Dr. Sheldon beschreef de lichaamstypen is het boek “Atlas of Men” dat in 1954 werd uitgebracht. Elk van de lichaamstypen heeft eigen kenmerken dat het uniek maakt. Dit zijn niet alleen de fysieke kenmerken maar ook kenmerken van de persoonlijkheid en het temperament. De drie lichaamstypen die in het boek zijn beschreven zijn de uiterste lichaamstypen. Bijna iedereen heeft echter kenmerken van twee of meer lichaamstypen waardoor een gemiddeld persoon het een lichaamstype heeft dat gecombineerd is van twee of drie lichaamstypen.

Lichaamstypen en bodybuilding

Voor bodybuilding is het belangrijk dat je weet welk lichaamstype je hebt. Dit bepaalt voor een groot deel hoe de trainingsroutine eruit moet zien. Elk lichaamstype heeft andere kenmerken waardoor er ook verschillende behoeften zijn. Het lichaamstype bepaalt voor een groot deel hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt, hoe snel de ruststofwisseling is en hoe het dieet eruit moet zijn. Aan de hand van het lichaamstype is een plan van aanpak nodig dat aangepast is op het lichaamstype.

Ectomorphs

Ectomorphs zijn het uiterste aan één kant. Deze personen zijn over het algemeen dun, hebben weinig vet, smalle spieren en hebben moeite met aankomen in gewicht. Deze personen komen niet makkelijk spiermassa aan maar ook vet aankomen gaat niet snel. Uiterlijke kenmerken van de ectomorph zijn smalle schouders, dun, mager, weinig vet, kleine gewrichten, smalle spieren en lange armen en benen.

Mesomorphs

Mesomorphs zit tussen de ectomorph en endomorph in. Deze personen zijn gezegend met een atletische bouw van het lichaam. De mesomorph komt makkelijk in spiermassa aan maar het vetpercentage blijft relatief laag. Uiterlijke kenmerken van de mesomorph zijn brede schouders en een smalle taille, gespierd, atletisch. Deze personen hebben een normale ruststofwisseling en komen makkelijker in vet aan.

Endomorphs

Endomorphs zijn het uiterste aan de andere kant ten opzichte van ectomorphs. Deze personen hebben over het algemeen meer vet maar ook wat spieren. Voor deze personen is het makkelijk om aan te komen in gewicht. Dit kan spiermassa zijn maar ook vet. Uiterlijke kenmerken van de endomorph zijn brede heupen en schouders, niet zichtbare spieren en een peervormig lichaam. De endomorph heeft een traag metabolisme, moeite met afvallen maar kan snel spiermassa aankomen.

Het maakt niet uit welk lichaamstype je hebt. Het is mogelijk om doelen te bereiken maar met het ene lichaamstype gaat het sneller dan met de andere. Het lichaamstype is niet van belang als je doelen stelt. Met hard werk en discipline is het voor elk lichaamstype mogelijk om doelen te halen. Laat het lichaamstype niet in de weg staan om deze doelen te behalen. Gebruik de informatie over je lichaamstype tot je voordeel door de training en voeding hierop aan te passen.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie