Home Bodybuilding Vetpercentage

Vetpercentage

De verhoudingen van het lichaam veranderen als iemand sport. Door meer spiermassa en minder vet verandert de samenstelling van het lichaam. Om te weten of je vooruit gaat is het handig om de resultaten bij te houden. Deze veranderingen kunnen moeilijk zijn om bij te houden. De spiegel, weegschaal en een meetlint kunnen helpen om de resultaten bij te houden maar soms is dat niet genoeg. De beste manier om de vooruitgang te meten is door het gebruik van een weegschaal in combinatie met een vetpercentage meting. Dit geeft een goede schatting van de verhouding tussen spiermassa en vet.

Hoe het vetpercentage meten?

Er zijn verschillende manieren om het vetpercentage te meten. De meest gebruikt methode is de huidplooimeting. Deze meting kan bij iedere sportschool gedaan worden door een medewerker of begeleider. De nauwkeurigste meting is de hydrostatische weging.

Huidplooimeting

De meest gangbare manier om het vetpercentage te meten is door een huidplooimeter te gebruiken. De huidplooimeter wordt op een aantal punten op het lichaam getest. Het gemiddelde van deze punten wordt gebruikt om een schatting te maken van het vet onder de huid.

Hydrostatisch wegen

Bij hydrostatisch wegen wordt de persoon uit het water gewogen en in het water. Dit wordt gedaan in een speciale watertank. Dit wordt als de meest nauwkeurige meting beschouwd. Aangezien botten en spierweefsels zwaarder weegt dan water kan er een goed onderscheid worden gemaakt.

BIA methode

Bij de BIA-methode (Bioelectrical Impedance Analysis) wordt een signaal door het lichaam geleid. Doordat water, spieren en vet een verschillende weerstand bieden kunnen berekeningen worden gemaakt. Uit deze berekeningen kan worden afgeleid wat de verhouding van het lichaam is.

De metingen zeggen niet veel als ze apart worden bekeken. Door verschillende metingen bij te houden kan er een tendens zichtbaar worden. Er kan op deze manier bekeken worden wat de vooruitgang is. De verschillende metingen geven een goed beeld van de progressie. Aan de hand van deze metingen kunnen er aanpassingen gedaan worden aan het dieet of de training of zelfs beiden. Om het lichaam te vergelijken met voorgaande periodes is het mogelijk om geregeld foto’s te maken in dezelfde houding. Door de foto’s met elkaar te vergelijken kan de progressie goed bekeken worden.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie