Eiwitten

Eiwitten zijn te vinden in vleesproducten zoals lamsvlees, rund en biefstuk. Gevogelte zoals kip en kalkoen leveren veel eiwitten maar ook noten, eieren en zuivelproducten. Het wordt aangeraden om minimaal 1 gram eiwitten te eten per kilo lichaamsgewicht. Voor een gevorderde bodybuilder is dit echter te weinig. Deze heeft meer dan 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. 30% tot 40% van de dagelijkse calorie inname bestaat dan uit eiwitten. De eiwitten zijn essentieel voor het lichaam doordat het gebruikt worden voor het bouwen van het lichaam. Om cellen te maken en te herstellen zijn eiwitten nodig.

Het lichaam gebruikt de eiwitten uit voeding voor verschillende functies in het lichaam. Er worden echter geen reserves aan eiwitten bewaard in het lichaam zoals het geval is bij koolhydraten en vetten. De eiwitten die gegeten worden maar niet gebruikt worden verbrand voor energie. Als de eiwitten niet gebruikt worden voor energie dan worden ze opgeslagen als vet. Het is om deze reden belangrijk dat er niet te veel eiwitten worden gegeten maar ook niet te weinig. Een balans vinden tussen hoeveel eiwitten nodig zijn is essentieel om de eiwitten niet naar vet om te zetten.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Het aantal eiwitten dat je nodig hebt verschilt per persoon. Het heeft voor een groot deel te maken met de sport die je doet en hoevaak je sport. Iemand die actief is en veel sport heeft meer eiwitten nodig dan een niet-sporter die een inactief leven leidt. Het type sport dat je doet is van belang om te bepalen hoeveel eiwitten je nodig hebt. De intensiteit en de duur van de trainingen hebben invloed op de eiwitbehoefte. Degenen die aan een duursport doen hebben meer eiwitten nodig voor als het lichaam door de voorraden koolhydraten raakt. Deze hebben meer eiwitten nodig dan degenen die korte intensieve trainingen hebben. Voor spieropbouw zijn meer eiwitten nodig dan voor andere sporten. De eiwit inname wordt het meest verhoogd door een bodybuilder. Deze heeft spiergroei als doel waar veel meer eiwitten voor nodig zijn.

Het aantal calorieën dat je per dag eet heeft ook invloed op hoeveel eiwitten je nodig hebt. Als je te weinig calorieën eet dan worden de eiwitten in het lichaam sneller gebruikt om energie van te maken. Het verbruik van eiwitten wordt daardoor groter zodat je meer eiwitten moeten eten om dit te compenseren. Een andere factor dat van invloed is op de eiwitbehoefte is de inname van koolhydraten. Als er niet voldoende koolhydraten worden gegeten dan gaat het lichaam sneller over tot het gebruiken van eiwitten voor energie. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een duursport wordt gedaan terwijl er weinig koolhydraten gegeten zijn.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie