Hydratie

Drinken wordt vaak niet aan gedacht terwijl het essentieel is voor het lichaam. Het grootste gedeelte van het lichaam bestaat zelfs uit water. Dit water is onmisbaar voor het lichaam om te kunnen functioneren. Als het lichaam voeding verbrandt voor energie dan komt er warmte vrij in het lichaam waardoor het lichaam opwarmt. Om het lichaam op een goede temperatuur te houden is water nodig. De voeding die afgebroken wordt tijdens de spijsvertering moet vervolgens naar de cellen gebracht worden. Water zorgt ervoor dat de voedingsstoffen via het bloed door het lichaam getransporteerd kunnen worden.
Water heeft de volgende functies voor het lichaam:

  • Water transporteert vitamines, mineralen en andere voedingstoffen door het lichaam. Het laat het bloed door het lichaam vloeien waarmee de voedingstoffen naar de cellen worden gebracht.
  • Water verwijdert de afvalstoffen uit het lichaam zodat het lichaam goed blijft functioneren.
  • Water wordt gebruikt om de lichaamstemperatuur te regelen.

Hoeveel water is genoeg?

Als je dorst hebt dan heb je te weinig gedronken. Hevige dorst betekent dat je al meer dan 1 procent aan lichaamsvocht verloren bent. Als het meer wordt dan 2 procent dan ga je het lichamelijk merken. Met dorst is het nodig om te drinken tot je geen dorst meer hebt met nog wat extra drinken. Het is belangrijk dat er geregeld gedronken wordt zodat het lichaam optimaal kan blijven functioneren. Voor een gemiddeld persoon wordt uitgegaan van minimaal 8 glazen per dag. Een gevorderde sporter heeft echter meer nodig. Dit komt doordat het lichaam meer verbruikt en het lichaam een grotere energiebehoefte heeft. De cellen hebben sneller nieuwe energie nodig tijdens het sporten. Tijdens het sporten wordt er gezweet waardoor er vocht verloren gaat. Dit leidt tot minder lichaamsvocht dat weer aangevuld moet worden.

Tips voor hydratie

  • Drink water in kleine hoeveelheden verdeeld over de dag
  • Drink voor, tijdens en na een workout meer water
  • Koud water wordt sneller door het lichaam opgenomen
  • Beperk het vochtverlies tijdens afvallen
  • Vermijd cafeïne en andere diuretica
  • Let op de kleur van de urine

Wat voor drinken tijdens het sporten wordt aangeraden?

Water is de vloeistof om te drinken. Er zijn ook veel sportdrankjes verkrijgbaar die ontwikkeld zijn om je te ondersteunen tijdens het sporten. Het voordeel van deze sportdrankjes is beperkt en alleen wanneer er voor een langere tijd gesport wordt. Hieronder lees je meer over het drinken dat je kunt nemen:

Water

Het lichaam heeft doorgaans geen brandstof nodig uit drinken. Water is daardoor in de meeste gevallen meer dan voldoende. Water is de basis van al het drinken dat je kunt nemen. Het zorgt ervoor dat het vocht in het lichaam weer aangevuld wordt. Water wordt gedronken tijdens het sporten maar ook ervoor en erna.

Sportdrankjes

Als je een duursporter bent dan is er voordeel te behalen met sportdrankjes. Deze zijn met name nuttig als de training langer dan 90 minuten duurt of als er verschillende workouts achter elkaar worden gedaan. Sportdrankjes met koolhydraten en elektrolyten worden in deze situaties aangeraden. Het is mogelijk om de sportdrank te mengen met water zodat het beter geabsorbeerd wordt.

Sapjes

Sapjes kunnen uitkomst bieden op dezelfde moment als de sportdrankjes. Deze worden alleen bij een duursport gebruikt of met verschillende trainingen vlak achter elkaar. Sapjes met een hoge concentratie van koolhydraten waardoor ze moeilijker geabsorbeerd worden. Het wordt aangeraden om de sapjes te mengen met water.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie