Koolhydraten

De energie die nodig is om het lichaam te laten functioneren wordt geleverd door koolhydraten
Er zijn complexe en simpele koolhydraten. Complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen terwijl simpele koolhydraten heel snel worden opgenomen door het lichaam. Het lichaam breekt de koolhydraten af tot suikers tijdens de vertering. De suikers worden naar de cellen getransporteerd en gebruikt als energie. De koolhydraten die niet meteen worden gebruikt worden opgeslagen in de lever en spiercellen als glycogeen. Als er geen koolhydraten voorhanden zijn gaat het lichaam over tot het gebruiken van vetten voor energie. Dit heeft echter het nadeel dat de prestaties minder worden. Het lichaam gaat als het laatste over op eiwitten om energie van te maken. De eiwitten worden uit de spiercellen gehaald wat een afname van de spiermassa als gevolg heeft. Langer sporten dan 60 minuten zonder inname van koolhydraten wordt om deze reden niet aangeraden.

Koolhydraten laden
Het laden van koolhydraten betekent dat er meer koolhydraten worden gegeten in de dagen voorafgaand aan een wedstrijd. De koolhydraten zorgen ervoor dat de glycogeenvoorraden in de spieren en lever zoveel mogelijk gevuld zijn bij de aanvang van de wedstrijd. Het lichaam spreekt de glycogeenvoorraad eerst aan voordat het overgaat tot het gebruiken van vetten en eiwitten. Door de koolhydraten te laden worden de glycogeenvoorraden tot het uiterste gevuld zodat deze tijdens de wedstrijd beschikbaar zijn voor gebruik. Het is aangetoond dat koolhydraten behulpzaam kan zijn om betere prestaties neer te zetten. Het is echter belangrijk dat het laden van koolhydraten gedaan wordt met de juiste koolhydraatbronnen.

Hoe werkt koolhydraten laden?
Een aantal dagen voor de wedstrijd worden de glycogeenvoorraden volledig geleegd. Er wordt een dieet gevolgd met weinig koolhydraten, veel vetten en veel eiwitten. Dit gaat samen met hoge intensiteit trainingen waardoor de glycogeenvoorraden snel leeg raken. De glycogeenvoorraden dienen 2 tot 3 dagen voor de wedstrijd zo goed als leeg te zijn. Op dit moment kan er begonnen worden met koolhydraten laden. Een dieet met veel complexe koolhydraten wordt gevolgd tot de wedstrijd. In de laatste dagen voor de wedstrijd worden er geen intensieve trainingen gedaan zodat de glycogeenvoorraden gevuld blijven. Het laden van koolhydraten is doorgaans alleen nodig als er een duursport wordt gedaan zoals een hardloopwedstrijd of lange fietsroute. Het is niet een methode dat vaak gebruikt moet worden maar alleen als er een soort van wedstrijd is waarbij men wil pieken.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie