Home Artikelen Conventionele deadlift versus de sumo deadlift

Conventionele deadlift versus de sumo deadlift

2 minuten leestijd
0
0

Het verschil tussen de conventionele deadlift en de sumo deadlift is de positie van de voeten en de plaats van de handen. Bij de sumo deadlift staan de voeten verder uit elkaar en hangen de armen recht naar beneden. De armen worden tussen de benen geplaatst. Bij de conventionele deadlift worden de armen naast de benen gehouden. Dit betekent dat het lichaam bij de sumo deadlift verder naar de grond kan worden gebracht. De onderrug wordt op deze manier minder belast en wordt er meer van de benen gevraagd.

Gebruik van spieren

Er is een verschil in de spiergroepen die gebruikt worden bij beide deadlift vormen. Het grote verschil is het gebruik van de quadriceps en de tibialis anterior in de sumo deadlift en het gebruik van de gastrocnemius en soleus (kuitspieren) bij de conventionele deadlift. De hamstrings zijn bij de sumo deadlift meer horizontaal. Dit ligt in lijn met de gedachten van velen dat de sumo deadlift veel op de squat lijkt omdat er meer gevraagd wordt van de quadriceps (Escamilla 2000).

Welke oefening is effectiever?

Het gewicht blijft dichter bij het zwaartepunt van het lichaam bij de sumo deadlift. Dit komt doordat de tenen verder naar buiten wijzen en de barbell dichter richting het lichaam kan in plaatsen van tegen de schenen bij een conventionele deadlift. Voor bodybuilders is de conventionele deadlift effectiever dan de sumo deadlift. De onderrug wordt meer getraind bij de conventionele deadlift. Bij een correcte uitvoering wordt het gewicht bij een conventionele deadlift over een grotere afstand getild dan bij de sumo deadlift. Het gevolg hiervan is dat meer spieren gestimuleerd worden.

Onderzoeken naar het verschil tussen de normale en sumo deadlift:
Escamilla (2000)
McGuigan (1996)
Cholewicki (1991)

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…