Home Core

Core

Core anatomie

Letterlijk betekent de core de kern van het lichaam. Wat daar precies onder wordt verstaan is niet altijd duidelijk. Over het algemeen vallen de lumbale wervelkolom, het bekken, de heupgewrichten onder de core evenals de spieren in dit gedeelte van het lichaam. De spieren die onderdeel uitmaken van de core zijn de rectus abdominis, interne en externe obliques, bilspieren, erector spinae, quadratus lumborum, psoas major en de latissimus dorsi. Dit zijn de spieren die verantwoordelijk zijn voor de bewegingen van het lichaam. Hiernaast zijn er nog spieren aan de binnenkant van de core die de wervelkolom beschermen bij bewegingen. Dit zijn spieren zoals de transversus abdominis, multifidus en de bekkenbodemspieren.
anatomie

Waarom de core trainen?

Het trainen van de core is de laatste decennia steeds populairder geworden. Dit komt doordat iedereen voordeel behaalt uit core oefeningen. Het maakt niet uit of je een beginner bent of gevorderde sporter, de core is en blijft belangrijk. Een sterke core is van belang voor de efficiëntie van bewegingen en de gezondheid van de gewrichten. Met een sterke core worden daarnaast vele blessures voorkomen. Klachten van een pijnlijke onderrug kunnen voorkomen worden of zelfs verdwijnen. Het gehele lichaam wordt er sterker door zodat de dagelijkse handelingen makkelijker uitgevoerd kunnen worden. Het trainen van de core zorgt er daarnaast voor dat het middel er gespierder uit komt te zien.

Core training

De core kan op verschillende manieren getraind worden. De oefeningen die gedaan worden voor de core variëren van sit-ups tot planks waarbij elke oefening een ander effect heeft op de sterkte van de core. Alhoewel er veel toestellen ontwikkeld zijn om de core te versterken heb je eigenlijk niet meer nodig dan je eigen lichaam en een vloed om op te liggen. Dat is voldoende om veel core oefeningen uit te voeren. De meeste toestellen voelen daarnaast niet alleen onnatuurlijk aan maar ze zijn ook minder effectief dan bodyweight oefeningen voor de core.

Core oefeningen

Veel oefeningen voor de core kunnen statisch worden uitgevoerd maar ook dynamisch. Een oefening kan dynamisch worden gemaakt door gebruik te maken van een oefenbal. Dit vergt meer van de core spieren doordat het lichaam zichzelf corrigeert om het evenwicht te behouden. De dynamische oefeningen leren het lichaam om bewegingen van het lichaam te controleren door de core spieren te gebruiken. Statische oefeningen zijn over het algemeen lichter en kunnen verzwaard worden door de oefening dynamisch te maken.

Er zijn veel verschillende oefeningen beschikbaar voor de core. De core oefeningen hoeven niet zo zwaar mogelijk gedaan te worden. Twee keer per week de core trainen voor 10 minuten per keer is voldoende. De core wordt het beste getraind als de spieren opgewarmd zijn. Een aantal oefeningen voor de core:
• Plank
• Push-up
• Side plank
• Bridge
• Superman
• Leg raise
• Crunches

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie