Home Artikelen CrossFit

CrossFit

2 minuten leestijd
0
0

CrossFit is een trainingsprogramma dat gericht is op kracht, fitness, uithoudingsvermogen en flexibiliteit (niet te verwarren met de crosstrainer). Het is niet de bedoeling om sterk te worden in een bepaald onderdeel maar het gaat om de algehele fitheid bij CrossFit. Het is een combinatie van verschillende trainingstechnieken. Er zijn invloeden van gewichtheffen, bodybuilding, gymnastiek en cardio training. De trainingen kunnen gaan worden in een sportschool met licentie of thuis als er voldoende materiaal aanwezig is. CrossFit is enorm populair en wordt gedaan door politie eenheden, atleten, militairen en vechtsporters. Door een aangepaste intensiteit en gewicht is het geschikt voor beginners en vergevorderde sporters.

CrossFit training

De CrossFit training is opgedeeld in vier delen. De training begint met een warm up gevolgd door een uitleg van een oefening waarna de oefening uitgevoerd wordt. De training eindigt met een WOD. Dit is een afkorting voor Workout of the Day. Zoals de naam het al zegt is deze workout iedere dag anders. De WOD is een combinatie van verschillende trainingsvormen zoals bodyweight oefeningen, gewichtheffen en cardio oefeningen. De workouts zijn intens en zwaar. Er is geen rust tussen de oefeningen die gedaan worden tijdens de WOD. Het doel van de WOD is om de workout zo snel en zo zwaar mogelijk te volbrengen. Enkele voorbeelden van een WOD:

Fran
21-15-9 herhalingen per ronde voor tijd:
Thruster, 95/65 lbs
Pull-up

Helen
3 rondes voor tijd:
Run, 400 m
21 Kettlebell Swings 1.5/1 pood
12 Pull-ups

Cindy
Zoveel mogelijk rondes in 20 minuten:
5 Pull-ups
10 Push-ups
15 Air Squats

Voor- en nadelen CrossFit

De voordelen van CrossFit zijn te vinden in het verbeteren van de fitheid van een persoon. Door de verschillende trainingsmethodes verbetert het uithoudingsvermogen, de flexibiliteit en de kracht maar het is ook mogelijk om af te vallen met CrossFit. Er worden immers veel calorieĆ«n verbrand bij de WODā€™s. CrossFit is echter ook negatief in beeld geweest. Dit ging met name om de blessuregevoeligheid van sommige oefeningen. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij CrossFit training heeft gezorgd voor rabdomyolyse (Hadeed, Matthew J., et al 2011). Dit is een vorm van spierafbraak.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…