Home Artikelen De verschillende soorten herhalingen voor krachttraining

De verschillende soorten herhalingen voor krachttraining

3 minuten leestijd
0
0

Een herhaling kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het is niet alleen het tillen en laten zakken van de barbell. De techniek komt er bij kijken; de uitvoering moet goed zijn en de spieren die getraind worden moeten al het werk doen. Een herhaling is te voelen in de spieren. Als dit niet zo is dan is het mogelijk dat de connectie met de spieren er nog niet is of de herhaling wordt niet goed uitgevoerd. Door een slechte uitvoering wordt er minder gebruik gemaakt van de spieren die getraind worden. De snelheid van de herhaling speelt hier een rol bij. Als een herhaling te snel uitgevoerd wordt dan is het mogelijk dat er gebruik gemaakt wordt van momentum waardoor de spieren niet tot het maximale getraind worden.

Explosief/gecontroleerde combinatie

Het is mogelijk om een herhaling explosief uit te voeren in de concentrische fase (tillen) en gecontroleerd in de excentrische fase (zakken). Het explosief uitvoeren van de concentrische fase is goed voor de opbouw van kracht. Dit is één van de meest gebruikte manier om een oefening uit te voeren. Vooral onder powerlifters en gewichtheffers is dit de manier die gebruikt wordt om de explosieve kracht te verbeteren.

Volledig gecontroleerd met pauze

Een andere manier om de herhaling te doen is door de volledige herhaling gecontroleerd uit te voeren. Er wordt geen gebruik gemaakt van momentum. De concentrische fase wordt langzaam uitgevoerd, op het uiterste punt van de oefening worden de spieren aangespannen, waarna de excentrische fase langzaam uitgevoerd wordt. Dit kan niet voor iedere oefening gedaan worden maar wel voor oefeningen zoals crossovers. De oefening volledig uitvoeren zorgt ervoor dat de tijd onder spanning groot is.

Volledig gecontroleerd zonder pauze

Een herhaling die volledig gecontroleerd uitgevoerd wordt zonder pauze zorgt continu voor spanning op de spieren. Er is geen rust voor de spieren tijdens de herhalingen. Pas na het voltooien van de set gaat de spanning eraf. Het wordt gedaan met een langzame snelheid zodat er geen gebruik gemaakt wordt van momentum. De tijd onder spanning wordt op deze manier vergroot.

Langzame uitvoering

Deze manier om een herhaling uit te voeren wordt niet vaak gebruikt. Het was jaren geleden populair maar tegenwoordig niet meer. De herhaling wordt erg langzaam uitgevoerd zodat er een lange tijd onder spanning is. De excentrische en concentrische fase van de herhaling duren ieders 5 seconden. Dit betekent dat er meer dan 10 seconden nodig zijn om de herhaling te doen.

Gedeeltelijke herhalingen

Een herhaling kan gedeeltelijk worden uitgevoerd door alleen het middelste gedeelte te doen. Dit is geen lock-out op het bovenste punt en niet zover tot het laagste punt. Deze manier wordt door sommige sporters gedaan omdat het lichter zou zijn voor de gewrichten.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…