
Eiwitten zijn naast water waarschijnlijk de meest belangrijke component van het lichaam. Iedereen weet dat een groot deel van het lichaam uit water bestaat maar veel mensen weten niet dat eiwitten onmisbaar zijn voor veel essentiële functies. Zo heeft het lichaam eiwitten nodig om cellen te herstellen en is het een belangrijk onderdeel in de opbouw van spieren, huid, botten en bloed. Het wordt ook gebruikt om hormonen en enzymen te maken waardoor het belangrijk is dat je iedere dag voldoende eiwitten binnenkrijgt door middel van voeding. Vooral sporters hebben meer eiwitten nodig zodat het lichaam zich sneller kan herstellen en sterker kan worden. De onderstaande voedingsmiddelen zijn goede bronnen van eiwitten:
Mager vlees
Elk stuk vlees heeft een andere samenstelling met verschillende hoeveelheden eiwitten en vetten. Als het aankomt op goede eiwitbronnen dan wordt er vaak gekeken naar de verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten. Hoe minder koolhydraten en vetten, hoe beter. Van de vlees soorten zijn de magere soorten de beste keuze. Deze bevatten weinig vet en zijn een goede bron van eiwitten, ijzer, vitamines en zink.
Gevogelte
Bepaalde gevogelte met wit vlees zijn uitstekende bronnen van eiwitten. Dit is bijvoorbeeld kip of kalkoen. Deze gevogelte bevatten eveneens niet veel vetten als het vel verwijderd is. De meeste sporters eten veelvuldig kip voor de eiwitten. Het is ook een goede bron voor zink en diverse soorten vitamine B.
Zuivelproducten
Een eiwitbron dat relatief goedkoop is zijn zuivelproducten zoals melk, kwark en yoghurt. Let bij de aanschaf van zuivel op de hoeveelheden koolhydraten en kies altijd de magere variant. Magere zuivelproducten bevatten minder vetten. Zuivel is naast een goede eiwitbron ook een goede bron van vitamines D en calcium.
Eieren
Eieren zijn op het gebied van eiwitten één van de beste bronnen. Het is ook een betaalbaar voedingsmiddel dat in veel gerechten verwerkt kan worden. Eieren inclusief het eigeel bevatten veel eiwitten maar ook vetten. Als je niet teveel vetten in je dieet wilt dan kun je ervoor kiezen om alleen het ei-eiwit te nuttigen. Per ei-eiwit krijg je ongeveer 4 gram eiwitten binnen.
Soja
Soja is een eiwitbron dat over alle essentiële aminozuren beschikt. De complete eiwitbron is gemaakt van de sojaboon. Het bevat ongeveer hetzelfde aantal eiwitten als vlees maar het heeft andere eigenschappen. Zo heeft soja geen vet wat vlees wel heeft. Soja is een geliefde eiwitbron voor vegetariërs.
Bonen
Bonen worden niet vaak gegeten door de meeste sporters en dat is jammer. Een half kopje bonen bevat ongeveer net zoveel eiwitten als 100 gram biefstuk. Naast het hoge eiwitgehalte zijn bonen een goede bron van vezels.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.