Home Artikelen Fast Twitch & Slow Twitch spiervezels

Fast Twitch & Slow Twitch spiervezels

1 minuten leestijd
Reacties uitgeschakeld voor Fast Twitch & Slow Twitch spiervezels
1

Elk lichaam heeft een andere verhouding van fast twitch en slow twitch spiervezels. Iedereen heeft daardoor een unieke samenstelling van spiervezels. Het aantal spiervezels dat iemand heeft is bepaald door de genen. De drie typen spiervezels zijn Type I, Type IIa en Type IIb vezels.

Type I: Slow Twitch

De slow twitch spiervezels spannen langzaam aan maar kunnen de contracties voor een langere tijd volhouden. Deze eigenschap zorgt ervoor dat deze spiervezels geschikt zijn voor duursporten. De Type 1 spiervezels zijn rood van kleur. Duursporters hebben vaak veel slow twitch spiervezels.

Type IIa: Fast Twitch

De fast twitch spiervezels kunnen binnen een korte tijd veel kracht leveren. Deze eigenschap zorgt ervoor dat deze spiervezels geschikt zijn voor krachttraining. De type IIa vezels leveren veel spierkracht en spannen sneller aan dan de slow twitch vezels. Deze spiervezels zijn roze van kleur.

Type IIx: Fast Twitch

De IIx spiervezels kunnen de meeste kracht leveren maar zijn het snelst vermoeid. Dit zijn de snelste spiervezels. Ze worden gebruikt bij activiteiten die alles vragen en kunnen maar heel kort gebruikt worden. Het zijn de spiervezels die als het laatst worden geactiveerd. De type IIx spiervezels zijn wit van kleur.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen
Reacties zijn gesloten.

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…