Je staat op het punt om aan je pull-up sessie te beginnen. Je hebt jezelf uitgedaagd om die brede greep pull-ups onder de knie te krijgen. Maar voordat je jezelf vol goede moed de stang in slinger, zijn er een paar veelgemaakte fouten die je moet vermijden. We gaan in op de valkuilen die je tegen kunt komen bij wide-grip pull-ups, zodat jij jezelf naar nieuwe hoogten kunt tillen zonder blessures of teleurstellingen. Bereid je voor op een flinke dosis tips en tricks om jouw pull-ups naar het volgende niveau te tillen.
1. Verkeerde gripbreedte
Je wilt graag je rugspieren effectief trainen met wide-grip pull-ups, maar helaas maak je de fout om je handen te ver uit elkaar te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je armen een onnatuurlijke positie aannemen en het kan de spanning op je schouders vergroten. Probeer je handen op schouderbreedte te plaatsen voor een optimale uitvoering van de oefening.
2. Onvoldoende schouderkracht
Het lijkt zo simpel, jezelf omhoog trekken aan een stang. Maar als je niet voldoende schouderkracht hebt, kan deze oefening een uitdaging zijn. Als je merkt dat je moeite hebt om jezelf omhoog te trekken, is het de hoogste tijd om wat extra aandacht aan je schouders te besteden. Focus op oefeningen zoals shoulder presses en lateral raises om je schouderkracht te vergroten.
3. Slappe core
Je wilt natuurlijk je rugspieren trainen, maar het is belangrijk om ook je core te betrekken bij wide-grip pull-ups. Als je een slappe core hebt, zal je merken dat je lichaam gaat wiebelen en schommelen tijdens de oefening. Dit kan zorgen voor een minder efficiënte training en het vergroot het risico op blessures. Werk aan je core-stabiliteit door oefeningen zoals planken en Russian twists toe te voegen aan je trainingsroutine.
4. Overmatig gebruik van momentum
Je bent vastberaden om zo veel mogelijk herhalingen te maken, maar hierdoor maak je de fout om momentum te gebruiken tijdens wide-grip pull-ups. Je slingert jezelf omhoog door je benen te zwaaien of te schoppen, waardoor je rugspieren eigenlijk niet de volledige belasting krijgen. Probeer in plaats daarvan gecontroleerde en langzame bewegingen te maken om de focus op je rugspieren te behouden.
5. Overmatig gebruik van de biceps
Je focust zo hard op het omhoog trekken aan de stang dat je biceps het grootste deel van het werk doen. Dit zorgt ervoor dat je rugspieren niet de gewenste stimulatie krijgen. Probeer je bewust te zijn van het gebruiken van je rugspieren en concentreer je op het samentrekken van je schouderbladen tijdens de oefening. Dit zal ervoor zorgen dat je rugspieren geactiveerd worden en je biceps wat rust krijgen.
6. Onderrug overstrekken
Je wilt een mooie rechte houding hebben tijdens wide-grip pull-ups, maar in plaats daarvan maak je de fout om je onderrug te overstrekken. Dit kan leiden tot onnodige spanning op je onderrug en het kan zelfs rugpijn veroorzaken. Probeer je rug neutraal te houden tijdens de oefening en vermijd het overdreven hol maken van je onderrug.
7. Te snel naar beneden zakken
Je hebt jezelf omhoog getrokken, maar dan maak je de fout om te snel naar beneden te zakken bij wide-grip pull-ups. Dit zorgt ervoor dat je rugspieren niet de gewenste tijd hebben om te werken en het kan resulteren in een blessure. Probeer gecontroleerd en langzaam naar beneden te zakken om je rugspieren volledig te benutten en de oefening effectiever te maken.
8. Verkeerde ademhaling
Je ademhaling speelt een belangrijke rol tijdens wide-grip pull-ups, maar helaas maak je de fout om verkeerd te ademen. Als je je adem inhoudt of willekeurig ademt tijdens de oefening, kan dit de spanning in je rugspieren verminderen en je prestaties beïnvloeden. Zorg ervoor dat je uitademt terwijl je jezelf omhoog trekt en inademt terwijl je langzaam naar beneden zakt.
9. Niet volledig strekken
Je wilt graag zo snel mogelijk weer omhoog trekken bij wide-grip pull-ups, maar hierdoor maak je de fout om je armen niet volledig te strekken aan het einde van elke herhaling. Hierdoor mis je de volledige rompstabiliteit en de kracht vanuit je schouders. Zorg ervoor dat je je armen volledig strekt aan het einde van elke herhaling om de oefening optimaal uit te voeren.
10. Te veel focus op het aantal herhalingen
Het is natuurlijk verleidelijk om jezelf te laten meeslepen door het aantal herhalingen dat je kunt doen bij wide-grip pull-ups, maar hierdoor maak je de fout om kwaliteit op te offeren voor kwantiteit. Zorg ervoor dat je elke herhaling met de juiste techniek en een goede vorm uitvoert, zelfs als dit betekent dat je minder herhalingen kunt doen. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit.
11. Geen progressieve overload
Je doet al een tijdje wide-grip pull-ups, maar merkt geen vooruitgang meer. Dit kan komen doordat je de fout maakt om geen progressieve overload toe te passen. Je lichaam past zich aan aan de weerstand en als je dit niet geleidelijk verhoogt, zal je geen extra spiergroei of kracht zien. Zorg ervoor dat je de weerstand geleidelijk opvoert door gewicht toe te voegen, zoals met een gewichtsvest of -riem, om je lichaam uit te dagen en vooruitgang te blijven boeken.
Waarom geen fouten maken bij wide-grip pull-ups?
Als je fouten maakt bij het uitvoeren van wide-grip pull-ups, kunnen er behoorlijk vervelende gevolgen optreden. Dit zijn een paar mogelijke blessures die kunnen ontstaan:
- Schouderblessures: Een veel voorkomende fout is het naar voren laten trekken van je schouders om extra momentum te krijgen tijdens de pull-up. Dit kan veel druk leggen op je schouders en kan leiden tot overbelasting en ontstekingen. Als je niet oppast, kun je zelfs een slijmbeursontsteking krijgen. Ouch.
- Polsblessures: Het is belangrijk om je polsen recht te houden tijdens de hele beweging. Als je je polsen verkeerd plaatst, kun je last krijgen van pijn en zelfs van een polsblessure. Hou die polsen recht en voorkom die nare blessure.
- Rugblessures: Een veelvoorkomende fout is het “slingeren” met je lichaam tijdens de pull-up, waarbij je je rug in een onnatuurlijke positie brengt. Dit kan leiden tot overbelasting en pijn in je onderrug. Wees voorzichtig en hou die rug recht.
- Elleboogblessures: Als je tijdens de pull-up te veel druk op je ellebogen legt, loop je het risico op een tenniselleboog of een golferselleboog. Deze blessures kunnen je trainingsschema flink in de war schoppen en veel pijn veroorzaken. Wees verstandig en luister naar je ellebogen.
Onthoud, maak geen fouten bij je wide-grip pull-ups. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat je de oefening correct uitvoert om deze nare blessures te voorkomen. Je wilt tenslotte sterker en fitter worden, en niet aan de zijlijn moeten staan vanwege een stomme blessure, toch? Keep on pulling.