Home Artikelen Het risico op blessures verminderen tijdens bodybuilding trainingen

Het risico op blessures verminderen tijdens bodybuilding trainingen

3 minuten leestijd
0
1

Er is tegenwoordig een ontelbare hoeveelheid informatie online te vinden over bodybuilding. Terwijl je vroeger naar de bibliotheek moest voor informatie over de sport is dat nu niet meer nodig. Iedereen heeft inmiddels een smartphone waarmee je binnen enkele seconden voorzien bent van de laatste informatie. De ervaringen van duizenden sporters zijn online te vinden maar ook wetenschappelijke onderzoeken naar blessures en het voorkomen ervan. Met deze vier tips kun je het risico op blessures verminderen:

De onmisbare warm-up

Iedere training begint met een korte warm-up die gedaan wordt met een lichte cardio oefeningen. Dit kan bijvoorbeeld wandelen zijn of fietsen op een hometrainer. Doe dit voor 5 tot 10 minuten zodat de temperatuur van het lichaam verhoogd wordt. Door de hogere temperatuur beginnen diverse processen in het lichaam waardoor de kans op blessures minder wordt. Deze warm-up wordt meestal gedaan tot het lichaam licht begint te zweten.

Begin licht

Het risico op blessures wordt kleiner door voor het trainen het lichaam en de spieren op te warmen. Bij krachttraining wordt de eerste set herhalingen van een oefening licht uitgevoerd met veel herhalingen. Bij de daaropvolgende sets wordt het gewicht vervolgens stapsgewijs verhoogd. Dit is een onderdeel van het opwarmen voor het sporten. Er vloeit meer bloed naar de getrainde spieren waardoor de spieren elastischer worden.

Geef je lichaam rustdagen

EƩn van de essentiƫle factoren om blessurevrij te sporten is rust. Het is mogelijk om een spiergroep eens per week op een hoge intensiteit te trainen waardoor de spiergroep goed kan herstellen in de periode dat het niet getraind wordt. Rust voor de spieren is benodigd zodat deze zich kunnen herstellen van de voorgaande training. Te snel weer gaan trainen kan ervoor zorgen dat de spier overbelast raakt met een blessure als gevolg.

Eet goed en gezond

Gezond eten is belangrijk om blessures te voorkomen. Vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen zijn nodig om het lichaam te laten herstellen van trainingen. Dit geldt ook voor voldoende eiwitten in de voeding zodat de cellen zich volledig kunnen herstellen. Een gezond eetpatroon zorgt ervoor dat het lichaam beter bestand is tegen een stootje en beter om kan gaan met de trainingen.

Met deze vier tips verminder je de risicoā€™s op een blessures al aanzienlijk. Hiernaast is het uiteraard belangrijk om te trainen met een correcte techniek en een doordachte uitvoering. Uiteraard is het belangrijk dat je gebruik maakt van kwaliteitsapparaten die niet na twee keer trekken uit elkaar vallen. In de sportschool hoef je je daar geen zorgen over te maken maar voor thuisapparaten kun je bijvoorbeeld bij bekende verkopers zoals Betersport kijken. Met een ondeugdelijk apparaat is het risico op blessures groter. Heb je aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten in de reacties.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…