
Als je nog nooit eerder hardgelopen hebt of een lange pauze hebt gehad dan is het slim om heel langzaam en rustig te beginnen. Voordat je de hardloopschoenen tevoorschijn haalt en de weg opgaat lees dan eerst het volgende.
Eet en drink voldoende
Met hardlopen verbruik je veel calorieën. Deze calorieën moeten ergens vandaan komen. Door voldoende te eten en dan met name voor de training kun je energie opbouwen voor een hardloopsessie. Een koolhydraatrijke maaltijd een uur voor de training is voldoende om genoeg energie te hebben voor het hardlopen. Drink daarnaast minimaal 8 glazen water per dag.
Met iemand samen of alleen?
Hardlopen is leuk om samen te doen maar het kan ook prima in je eentje. Wat doe jij het liefst? Vrouwen lopen over het algemeen vaker in groepen of met iemand samen. Het helpt ze om gemotiveerd te blijven. Als je met iemand samen wilt hardlopen dan is het belangrijk dat beiden ongeveer hetzelfde tempo lopen. Hardlopen op een onnatuurlijk tempo is niet leuk en zit de vooruitgang in de weg.
Langzaam tempo
Als je begint is een langzaam tempo het beste. Het is logisch dat je enthousiast bent en gelijk snel wilt hardlopen maar dit werkt averechts. De kans op blessures is veel groter als je direct te snel gaat. Als je langere tijd niet hardgelopen hebt dan moet je niet verwachten dat je weer door kunt gaan op de oude voet. Zo werkt het niet. Het lichaam moet weer wennen aan de lichaamsbeweging.
Wandelen en rennen afwisselen
Beginners wordt aangeraden om te beginnen met wandelen. Om het lichaam te laten wennen wordt er vervolgens iedere minuut 5 tot 10 seconden hardgelopen. De rest van de minuut wordt er gewandeld. Dit kun je vervolgens steeds verder uitbreiden door steeds iets langer hard te lopen.
Regels van hardlopen
No pain, no gain geldt niet voor hardlopen. Als je overal pijn heb na een training dan heb je te veel gedaan. Hou in de gaten hoeveel en hoe vaak te pijn hebt. Vooral in het begin is het belangrijk om pijn te voorkomen door rustig van start te gaan. Als je te snel gaat in het begin dan komen er pijntjes tevoorschijn die je motivatie kunnen laten doen afnemen. Hierdoor raak je sneller ontmoedigd om door te gaan met hardlopen. Het is belangrijk om het wandelen en hardlopen heel langzaam te verhogen zodat je pijntjes voorkomt.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.