Home Artikelen Hoe kan ik de trainingsroutine variƫren?

Hoe kan ik de trainingsroutine variƫren?

2 minuten leestijd
0
0

Jarenlang trainen met dezelfde trainingsroutine is niet optimaal. Zoals iedereen weet is het belangrijk dat de spieren niet gewend raken aan dezelfde training. Variatie is nodig om de spieren te stimuleren om te groeien. Door de trainingsroutine geregeld te veranderen raken de spieren niet gewend aan de trainingen. Dit betekent niet dat het gehele trainingsschema overhoop gehaald hoeft te worden. Als je een trainingsschema gebruikt dat goed voor je werkt dan is het zonde om het niet te gebruiken. Gebruik het trainingsschema maar maak kleine veranderingen zoals de gewichten, aantal herhalingen en de volgorde van de oefeningen. De trainingsroutine is dan anders maar toch hetzelfde.

Herhalingen en gewichten

Maak aanpassingen aan het aantal herhalingen dat je doet voor de oefeningen. Wissel de weerstand af waardoor er meer of minder herhalingen gedaan kunnen worden. Dit betekent dat je de ene week heel zwaar traint met weinig herhalingen (1 tot 5) terwijl de andere week getraind wordt met veel herhalingen en lichtere gewichten (12 tot 20). Tussendoor kun je je normale trainingsschema gebruiken met 6 tot 12 herhalingen.

Variaties op oefeningen

Door variaties op de bestaande oefeningen te doen kunnen de spieren met een andere invalshoek getraind worden. Dit maakt een groot verschil in de reactie van de spieren op de training. Een kleine verandering kan een hele andere belasting voor de spieren betekenen. Door bijvoorbeeld de incline bench press te doen in plaats van de normale bench press worden de borstspieren op een andere manier gestimuleerd. De grip kan ook veranderd worden of een andere plaatsing van de voeten. Zo zijn er veel verschillende combinaties om de oefening anders te doen. De contractie van de spieren is anders wat ze gewend zijn waardoor de spieren beter gestimuleerd worden.

Volgorde van de oefeningen

Per spiergroep worden meestal 3 of 4 oefeningen gedaan. Door de volgorde van de oefeningen te veranderen verandert de trainingsroutine weinig. Dezelfde oefeningen worden gedaan met hetzelfde aantal sets en herhalingen. Toch is het anders doordat de oefening opeens met meer energie gedaan kan worden of met minder energie. De spiervermoeidheid verschilt daardoor per oefening. Als je bijvoorbeeld altijd als eerste oefening voor de benen de squat doet dan ben je zwakker tijdens de volgende oefeningen. Door te beginnen met een andere oefening voor de benen zoals lunges heb je meer kracht en energie om deze oefening te voltooien.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…