Home Artikelen Hoe komt spierkracht tot stand? 5 Factoren die de spieren kracht geven

Hoe komt spierkracht tot stand? 5 Factoren die de spieren kracht geven

2 minuten leestijd
0
0

Zoals iedereen weet is de grootte van de spier een factor dat de spierkracht bepaald. Er zijn echter meer factoren die hierbij een rol spelen. Het is daardoor mogelijk dat iemand met weinig spiermassa sterker is dan iemand met meer spiermassa. De spierkracht is afhankelijk van de volgende 5 factoren:

Aantal motor units dat gebruikt wordt

Als er kracht nodig is dan worden motor units geactiveerd. Dit zijn een motorische zenuwvezel en groepen spiervezels die geactiveerd worden door het centrale zenuwstelsel. Een motor unit varieert tussen 1 en 100 spiervezels. Als er meer motor units gebruikt worden dan is er een contractie van meer spiervezels. Om deze reden wordt er getraind met zware gewichten. Hoe zwaarder het gewicht, hoe meer motor units geactiveerd worden.

Grootte van de spiervezels

Over het algemeen geldt dat hoe groter de spiervezels hoe meer kracht er ontwikkeld kan worden. Als er een impuls komt van het zenuwstelsel dat een motor unit geactiveerd moet worden dan kan er meer kracht gegenereerd worden als het een motor unit betreft met sterke spiervezels. De spiervezels worden sterker door krachttraining met zware gewichten.

Soort en sterkte van de prikkel

De soort prikkel die plaatsvindt in een motor unit heeft invloed op de spierkracht. Als de frequentie laag is dan is de contractie niet groot. Als er echter meerdere prikkels achter elkaar volgen dan wordt de contractie verbeterd wat leidt tot meer kracht. Een enkelvoudige contractie zorgt voor minder kracht dan wanneer twee impulsen elkaar snel opvolgen.

Soort spiervezels

Een spier bestaat uit verschillende motor units. Per motor unit is er Ć©Ć©n soort vezeltype. Het is echter mogelijk dat er verschillende vezeltypes aanwezig zijn in een spier doordat er meerdere motor units zijn. De type 1 spiervezels met een rode kleur zorgen voor een kleinere kracht over een grotere periode. De type 2 spiervezels met een witte kleur zorgen voor een grotere kracht over een kortere periode.

Coƶrdinatie van de spiervezels

Bij mensen die nooit of weinig sporten reageren de motor units op een andere manier dan bij mensen die veel sporten. De spiervezels spannen zich veel meer willekeurig samen als iemand niet sport. Dit is minder effectief. Door de training raken de spiervezels getraind om synchroon en gecoƶrdineerd samen te spannen. Dit verbetert de efficiƫntie van de spieren.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…