Home Artikelen Hoe wordt de ruststofwisseling bepaald?

Hoe wordt de ruststofwisseling bepaald?

2 minuten leestijd
0
0

De ruststofwisseling is de energie die het lichaam nodig heeft voor de functies tijdens rust. Dit zijn de functies die het lichaam in leven houden zoals de spijsvertering, ademhaling en bewegen van het lichaam. Het wordt door verschillende factoren bepaald.

Leeftijd

Als je ouder wordt dan wordt het metabolisme trager. Dit heeft met name te maken met het feit dat de spiermassa minder wordt. De hormoonhuishouding verandert ook. Het metabolisme wordt trager vanaf het 30ste levensjaar. De exacte leeftijd verschilt echter per persoon.

Voeding

Bepaalde voedingsstoffen of een tekort aan de stoffen hebben een invloed op het metabolisme. Een tekort aan een bepaald stof kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de schildklier minder goed functioneert.

Geslacht

Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa dan vrouwen en minder vetmassa. Vrouwen zijn gemiddeld ook kleiner dan mannen waardoor mannen een sneller metabolisme hebben.

Fysieke activiteit

Geregeld sporten zorgt ervoor dat de spiermassa toeneemt. Door te sporten raken de spiervezels beschadigd waardoor het lichaam moet herstellen. Er is dan meer vraag naar energie, zelfs in de uren dat er niet gesport wordt.

Grootte van het lichaam

Mensen met een groot lichaam hebben een hogere ruststofwisseling. Hoe groter het lichaam hoe meer energie er nodig is om het lichaam te onderhouden.

Hormonen

Het metabolisme wordt ook bepaald door bepaalde hormonen. Schildklier hormonen kunnen invloed hebben op het metabolisme.

Medicatie

Bepaalde medicatie die gebruikt worden tegen depressies kunnen ervoor zorgen dat het metabolisme trager wordt.

Genen

Een gedeelte van de ruststofwisseling is afhankelijk van de genen. Hoe snel het metabolisme is wordt al bij de geboorte bepaald.

Drugs

Cafeïne kan het metabolisme versnellen doordat de lichaamstemperatuur verhoogd en het hart sneller gaat kloppen. Hetzelfde geldt voor andere stimulerende middelen.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…