Home Kuiten

Kuiten

De kuiten bestaat uit twee grote spieren; de musculus gastrocnemius en de musculus soleus (scholspier). De musculus gastrocnemius loopt van het kniegewricht tot het enkelgewricht en is zichtbaar vanaf de buitenkant. De musculus soleus ligt onder de musculus gastrocnemius en ontspringt onder het kniegewricht en loopt tot de achillespees. Beide spieren samen worden de musculus triceps surae genoemd. Een andere spier, de musculus plantaris, is ook onderdeel van de kuitspieren. Deze spier is functioneel gezien echter zo goed als nutteloos. De kuitspieren spelen een belangrijke rol in het bewegen van de voet en het lopen. Als er iets mis is met de kuitspieren dan wordt het functioneren van de enkel en voet slechter. De kuitspieren helpen je om op de tenen te staan bij het lopen en assisteren bij het bewegen van het kniegewricht. Ze leveren daarnaast kracht voor de enkel en zorgen voor stabiliteit.

1 (6)

Kuiten training voor bodybuilders

De kuiten lopen bij veel bodybuilders achter. Deze spiergroep wordt als één van de moeilijkste spiergroepen gezien om te laten groeien. Om de kuiten te laten groeien moeten ze even hard getraind worden als de andere spiergroepen. Net zoals andere spiergroepen horen de kuiten minstens iedere week getraind te worden. De kuiten worden vaak gebruikt en herstellen daardoor snel waardoor ze vaker getraind kunnen worden dan eens per week. Het kan pijnlijk zijn en de pomp kan het trainen tegenwerken maar het is nodig om niet op te geven en door te gaan om de kuiten te laten groeien.

Het trainen van kuiten kan gedaan zittend of staand gedaan worden. Om de kuiten te laten groeien is een combinatie van beide oefeningen aan te raden. De staande oefeningen voor de kuiten trainen met name de musculus gastrocnemius. De zittende oefeningen leggen de nadruk op de musculus soleus. Bij beide oefeningen worden beide spieren echter getraind maar om het maximale eruit te halen is het verstandig om beide soorten oefeningen uit te voeren.

Staande kuit oefeningen

De staande kuit oefeningen leggen de nadruk op de musculus gastrocnemius. Deze oefeningen zorgen dat er een volledige beweging gedaan wordt met het stretchen en aanspannen van de musculus gastrocnemius. De musculus gastrocnemius heeft de meeste potentie om te groeien waardoor de staande oefeningen meestal als eerste gedaan worden. Dit zijn de staande kuitoefeningen:

Zittende kuit oefeningen

De zittende kuitoefeningen leggen de nadruk op de musculus soleus. Deze oefeningen zorgen dat er een volledige beweging gedaan wordt met het stretchen en aanspannen van de musculus soleus. De musculus gastrocnemius wordt niet volledig getraind tijdens deze oefeningen. De zittende kuitoefeningen zijn lichter dan de staande oefeningen. Dit zijn de zittende kuitoefeningen:

Kuiten training sets en herhalingen

De kuiten worden bij veel activiteiten gebruikt. Bij bijna alles wat je doet worden de kuitspieren geactiveerd. Bij elke stap die je zet worden de kuitspieren gebruikt om het lichaam op te tillen. De kuiten doen geregeld veel werk en moeten veel gewicht tillen. Doordat de kuiten zoveel gebruikt worden is het moeilijk om de kuitspieren te trainen. Het vraagt veel doorzettingsvermogen en discipline om de kuiten te trainen. De kuiten kunnen van nature veel gewicht dragen. Dit betekent dat er veel gewicht gebruikt moet worden om de kuitspieren te stimuleren om te groeien. De meeste personen reageren goed op een training met veel herhalingen en zware gewichten. Het aantal herhalingen voor de kuitspieren ligt op 15 tot 30. Er zijn zelfs personen die veel meer herhalingen doen voor de kuiten. Doordat de kuiten vaak gebruikt worden is het herstel van de kuitspieren snel. Veel bodybuilders die meer aandacht willen geven aan de kuitspieren trainen deze vaker dan één keer per week.

Kuiten routine voor bodybuilders

Het trainen van de kuiten wordt meestal na de bovenbeen training gedaan. Ze kunnen echter apart van de benen getraind worden. De kuiten kunnen vaker per week getraind worden doordat ze sneller herstellen. Een training van de kuiten neemt niet veel tijd in beslag. Ze kunnen daardoor ook na andere spiergroepen getraind worden. Het is echter wel belangrijk dat de kuiten minimaal twee dagen rust hebben gehad. Dit maakt het mogelijk om de kuiten twee keer per week te trainen. Een kuiten training ziet er als volgt uit:

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie