Home Artikelen Maximal Effort Method

Maximal Effort Method

2 minuten leestijd
0
0

De Maximal Effort Method is een trainingsmethode waarbij een gewicht wordt gebruikt dat dicht bij de 1 RM ligt. Er kunnen meestal maar 1 tot 3 herhalingen met het gewicht gedaan worden. Deze methode wordt veel gebruikt door powerlifters, gewichtheffers en andere sporters die in kracht willen groeien. De Maximal Effort Method is populair geworden door Louie Simmons, de oprichter van Westside Barbell. Dit is een populaire sportschool voor powerlifters in de Verenigde Staten. Hypertrofie is niet het doel van de Maximal Effort Method maar krachttoename en explosiviteit. Deze methode van trainen heeft niet veel effect op het bevorderen van de spiergroei (Zatsiorsky & Kraemer 1995).

Er zijn drie methodes die gebruikt worden bij het trainen voor krachttoename:

  1. Maximal effort method: er wordt een gewicht gebruikt dat dicht bij de 1 RM ligt.
  2. Dynamic effort method: Een niet maximaal gewicht wordt gebruikt met maximale snelheid.
  3. Repetition method: Een niet maximaal gewicht wordt gebruikt waarbij de herhalingen tot failure worden gedaan.

De Maximal Effort Method is een effectieve manier om kracht op te bouwen. De sporter begint met een licht gewicht en verhoogd dit stapsgewijs per set totdat het maximale gewicht bereikt is. Met het maximale gewicht wordt vervolgens een vastgesteld aantal herhalingen gedaan. Bij de Maximal Effort Method wordt er niet tot failure getraind. Er wordt bij de zware gewichten niet alleen gebruik gemaakt van de spieren maar ook van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel past zich aan het gewicht aan waardoor het lichaam leert met het gewicht om te gaan. Door de methode wordt het lichaam getraind om zoveel mogelijk motor units in te schakelen bij het tillen van het maximale gewicht.

Het wordt doorgaans alleen gebruikt voor de zware compound oefeningen waarbij veel spiergroepen gebruikt worden. Dit zijn oefeningen zoals de clean and jerk, snatch, deadlift, squat en de bench press. Het is geen trainingsmethode voor beginners. Voordat iemand begint met de Maximal Effort Method is een correcte uitvoering van de oefeningen vereist. Het risico op blessures is groter dan bij andere trainingsmethoden zoals de repetition method. De Maximal Effort Method is geen trainingsmethode dat altijd gedaan kan worden. Het wordt incidenteel gebruikt in een trainingsprogramma om overtraining te voorkomen.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…