Home Artikelen Meer energie tijdens het sporten: waar kies je voor?

Meer energie tijdens het sporten: waar kies je voor?

3 minuten leestijd
0
0

Geen energie meer terwijl je nog maar de helft van de afstand gelopen of gefietst hebt? Iedereen maakt dit een keer mee tijdens het sporten. Het voelt alsof alle energie uit je lichaam gezogen is. Dit is ook wel bekend onder de naam hongerklop, dat vooral voorkomt bij duursporten. Waar moet je voor kiezen als je zo snel mogelijk weer energie wilt? De fabrikanten van sportdranken spelen hier slim op in maar zijn ze echt beter dan water, fruit of een snack?

Keuzes

De keuze is groot maar voor iedereen werkt het anders. Er is geen makkelijke oplossing die voor iedereen geschikt is. Je komt er pas achter door het proberen. De keuzes zijn water, sportdranken, energy bars en fruit.

Water

Water is de standaard keuze voor veel sporters. Dit is goed voor de hydratatie maar het heeft geen calorie├źn. Water levert hierdoor ook geen energie. Tijdens het sporten wordt er gezweet. Dit verlies van vocht moet aangevuld worden. Water is hier uitstekend geschikt voor. Vooral tijdens duursporten is het belangrijk om veel vocht binnen te krijgen.

Sportdranken

Bij duursporten die langer dan een uur duren heeft het lichaam meer nodig dan alleen vocht. Sportdranken voorzien in deze behoefte. Een standaard sportdrank bevat minder dan 100 calorie├źn, vitamines, mineralen en elektrolyten. De sportdrank vult de behoefte aan energie maar ook vocht die voortkomt uit de duursport. Uit onderzoeken blijkt dat sporters die een sportdrank nemen sneller de finish bereiken dan personen die een placebo toegediend kregen.

Energy bars

Energy bars liggen al jaren in de schappen in de supermarkt. Ze worden meer gebruikt als snack of tussendoortje dan tijdens het sporten. De bars zijn verkrijgbaar in allerlei smaken en soorten. Ze hebben allen een andere verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten en bevatten doorgaans 100 tot 200 calorie├źn per stuk. Door een energy bar te eten tijdens het sporten kan de behoefte aan energie vervuld worden maar niet de behoefte aan vocht. Het is hierdoor mogelijk om een energy bar te nuttigen tijdens het sporten maar dan moet er iets anders naast gedronken worden.

Fruit

Fruit levert net als energy bars energie voor het lichaam. Dit kan tijdens het sporten makkelijk zijn om de energie aan te vullen. Het voordeel van fruit is dat het voornamelijk uit snelle koolhydraten bestaat, afhankelijk van de fruitsoort. Een banaan wordt bijvoorbeeld snel opgenomen door het lichaam. Fruit levert echter maar weinig vocht waardoor het nodig is om er iets anders naast te drinken.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…