Home Rug

Rug

Rug anatomie

De rug bestaat uit veel verschillende spieren die vitaal zijn voor het bewegen van het lichaam. Allerlei soorten spieren maken deel uit van de rug zoals latissimus dorsi, trapezius, rhomboïden en de erector spinae. De latissimus dorsi, vaak afgekort tot lats, is de grootste spier in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor de endorotatie, adductie, interne rotatie en retroflexie van de schouder. De lats bestrijken een groot deel van de rug. Ze hechten aan wervels, bekken, heiligbeen, schouderblad, opperarmbeen. En de ribben. De lats worden daarnaast gebruikt bij de ademhaling, het stabiliseren van de wervelkolom en het overbrengen van krachten tussen het boven- en onderlichaam. Bij adductie van de schouder, het naar het lichaam toe trekken van de arm, wordt de onderkant van de lats meer benadrukt.

1-59Een sterke rug betekent niet alleen een wijde rug met grote lats. De trapezius, vaak afgekort tot traps, verbindt de schouders met de rug. De traps ondersteunen het gewicht van de arm en wordt gebruikt bij het bewegen van de schouderbladen. De romboïden zorgen ervoor dat de schouderbladen samen kunnen knijpen en leveren stabiliteit voor de schouder. De erector spinae heeft veel functies waaronder het strekken en roteren van de wervelkolom en stabilisatie van het lichaam. De erector spinae zorgt er bij deadlifts en squats voor dat de rug niet buigt.

De meeste mensen hebben de meeste aandacht voor de spieren die het beste zichtbaar zijn; de borst, biceps en de buikspieren. Deze spieren liggen aan de voorkant van het lichaam en zijn goed in de spiegel zichtbaar. De rugspieren krijgen vervolgens veel minder aandacht terwijl het een veel grotere spiergroep is. Brede lats zorgen voor de illusie dat het middel smaller is waardoor het lichaam er atletischer uitziet met de welbekende V-vorm. Een sterke en gespierde rug levert daarnaast veel meer kracht op voor het lichaam. Daarom zul je ook nooit een powerlifter, Olympische gewichtheffer of strongman zien met een dunne en smalle rug.

Waarom de rug trainen?

De rugspieren worden gebruikt bij vrijwel alle activiteiten in het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat de rugspieren sterk genoeg zijn om dat aan te kunnen. Een sterke rug voorkomt veel blessures. Hoe sterker de rugspieren, hoe sterker het lichaam. Een sterke rug helpt niet alleen bij rug oefeningen maar ook bij het trainen van andere spiergroepen. Een limiterende factor bij de squat is bijvoorbeeld de onderrug. Sterke lats zijn nodig om meer te kunnen drukken op de bench press. Voor het uiterlijk is een gespierde rug onmisbaar bij een atletische fysiek. Door brede lats te ontwikkelen lijkt de rug breder en het middel smaller. De V-vorm van het lichaam wordt gecreeerd door brede lats.

Oefeningen voor de rug

Doordat de rug uit veel spieren bestaat wordt er over het algemeen iets meer oefeningen voor gedaan. Op deze manier worden alle spieren voldoende gestimuleerd. Veel rugoefeningen maken gebruik van een pull-beweging waarbij het gewicht richting het lichaam wordt getrokken. Bewegingen zoals roeien zijn typerend voor rugoefeningen zoals de seated row, bent over barbell row en dumbbell rows. De meest populaire oefeningen voor de rug:

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie