Home Artikelen Rust intervallen voor krachttraining

Rust intervallen voor krachttraining

2 minuten leestijd
0
0
zweet man gym

De rust intervallen tussen de sets en oefeningen heeft veel invloed op een trainingsprogramma. Het lichaam reageert verschillend op de lengte van de rust intervallen. Hoelang de rust intervallen moeten zijn hangt af van veel factoren zoals de intensiteit, trainingsdoel, trainingsprogramma, het niveau van de sporter en de persoonlijke voorkeur. De lengte van de rust interval moet lang genoeg zijn om te herstellen van de voorgaande set. Dit is nodig zodat energiesystemen en kracht zich kunnen herstellen.

Hoelang rust nemen tussen de sets?

Verschillende studies hebben aangetoond dat 75% van de kracht binnen 1 minuut hersteld is. Na 3 tot 4 minuten rust is de rest van de kracht hersteld. Rust intervallen voor spiergroei en uithoudingvermogen hebben een lengte van 30 seconden tot 2 minuten. Voor het trainen op kracht hebben de intervallen een lengte van 3 tot 5 minuten.
Hypertrofie/uithoudingsvermogen (korte rust intervallen)

  • Gewichten: gemiddeld tot zwaar
  • Aantal herhalingen: 6 tot 12
  • Rust Interval: kort (30 sec tot 2 min)

Kracht (lange rust intervallen)

  • Gewichten: zwaar
  • Aantal herhalingen: 1-6
  • Rust Interval: lang (3 tot 5 min)

Hoeveel rust nodig is hangt ook af van de spieren die getraind worden en de oefeningen die uitgevoerd worden. Een oefening zoals de deadlift vereist een langere rust interval doordat er veel verschillende spieren bij betrokken zijn. Een kleinere spiergroep zoals de biceps dat geïsoleerd getraind wordt heeft minder rust nodig. Voor de deadlift wordt bijvoorbeeld 3 tot 5 minuten rust genomen en voor de biceps 1 minuut.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…