Home Artikelen Snelheid van de herhalingen

Snelheid van de herhalingen

2 minuten leestijd
0
0

De tijd onder spanning wordt vergroot als de herhalingen langzaam uitgevoerd worden. Als je de gewichten heel langzaam optilt dan passen de spieren zich aan zonder deze beter bestand zijn tegen de langere tijd onder spanning. Als je de herhaling heel snel uitvoert dan passen de spieren zich hier ook op aan. Je kunt dan steeds sneller de herhaling doen. Dit is vooral voordelig bij oefeningen en trainingen op explosiviteit en snelheid. Voor een bodybuilder is dit echter minder interessant. Deze heeft baat bij een langere tijd onder spanning. De snelheid van de herhaling hangt daardoor voornamelijk af van de doelen.

202 tempo

Voor spieropbouw is het belangrijk dat de herhalingen niet te snel uitgevoerd worden. Er wordt meestal een 202 tempo gebruikt. De excentrische fase van de herhaling duurt dan 2 seconden en zonder een pauze wordt het gewicht getild wat ook 2 seconden duurt. Excentrische training heeft volgens veel onderzoeken een groot en positief effect op spiergroei (Schoenfeld 2011).

Time under tension en momentum

Voor bodybuilding is de tijd onder spanning belangrijk (time under tension). Dit is de tijd dat nodig is voor een herhaling. Met een correcte uitvoering is de tijd onder spanning groter dan wanneer een slechte techniek gebruikt wordt. Een slechte uitvoering van de oefening kan de tijd onder spanning enorm reduceren. Er wordt meer gebruik gemaakt van momentum als de uitvoering slecht is. Dit maakt de oefening makkelijker waardoor je zwaarder kunt trainen. Het vermindert echter de spanning voor de spieren waardoor het nadelig is voor de spiergroei. Als er teveel gebruik gemaakt wordt van momentum dan doet de zwaartekracht het meeste werk. Om te voorkomen dat dit gebeurt is een correcte uitvoering nodig.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…