
De tijd onder spanning wordt vergroot als de herhalingen langzaam uitgevoerd worden. Als je de gewichten heel langzaam optilt dan passen de spieren zich aan zonder deze beter bestand zijn tegen de langere tijd onder spanning. Als je de herhaling heel snel uitvoert dan passen de spieren zich hier ook op aan. Je kunt dan steeds sneller de herhaling doen. Dit is vooral voordelig bij oefeningen en trainingen op explosiviteit en snelheid. Voor een bodybuilder is dit echter minder interessant. Deze heeft baat bij een langere tijd onder spanning. De snelheid van de herhaling hangt daardoor voornamelijk af van de doelen.
202 tempo
Voor spieropbouw is het belangrijk dat de herhalingen niet te snel uitgevoerd worden. Er wordt meestal een 202 tempo gebruikt. De excentrische fase van de herhaling duurt dan 2 seconden en zonder een pauze wordt het gewicht getild wat ook 2 seconden duurt. Excentrische training heeft volgens veel onderzoeken een groot en positief effect op spiergroei (Schoenfeld 2011).
Time under tension en momentum
Voor bodybuilding is de tijd onder spanning belangrijk (time under tension). Dit is de tijd dat nodig is voor een herhaling. Met een correcte uitvoering is de tijd onder spanning groter dan wanneer een slechte techniek gebruikt wordt. Een slechte uitvoering van de oefening kan de tijd onder spanning enorm reduceren. Er wordt meer gebruik gemaakt van momentum als de uitvoering slecht is. Dit maakt de oefening makkelijker waardoor je zwaarder kunt trainen. Het vermindert echter de spanning voor de spieren waardoor het nadelig is voor de spiergroei. Als er teveel gebruik gemaakt wordt van momentum dan doet de zwaartekracht het meeste werk. Om te voorkomen dat dit gebeurt is een correcte uitvoering nodig.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.