Home Artikelen Tabata Training

Tabata Training

2 minuten leestijd
0
0

Tabata training is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Het is een interval training waarbij de aerobe en anaerobe fitness wordt verbeterd. Het is een vorm van HIIT, de afkorting voor high intensity interval training. Er worden tijdsintervallen gebruikt en rustperiodes. Deze trainingsmethode is vaak het onderwerp van onderzoeken geweest waaruit gebleken is dat het effectiever kan zijn dan de traditionele trainingsmethodes. In het originele onderzoek door de professor Tabata in 1996 werd een ratio van training en rust gebruikt van 2:1. Het bestond uit 20 seconden fysieke activiteit met een hoge intensiteit gevolgd door 10 seconden rust. Deze cyclus werd 8 keer herhaald voor een totaal van 4 minuten. Deze training werd vervolgens 5 keer per week gedaan. Recente onderzoeken zijn gedaan met verschillende training en rust ratio’s zoals Boutcher et al 2012. In dit onderzoek werd 8 seconden training afgewisseld met 12 seconden rust. Het effect van een interval training hangt voor een groot deel af van de lengte van de sessie.

Tabata Training beter dan standaard cardio training?

Standaard cardio training wordt gedaan op 60 tot 70 procent van de maximale hartslag. Deze trainen wordt over het algemeen aangeraden voor personen die de conditie en het uithoudingsvermogen willen verbeteren. Deze verbetering ligt met name op het vlak van de aerobe energiesystemen. Het heeft echter weinig invloed op de anaerobe energiesystemen. Deze systemen worden veel gebruikt bij explosieve activiteiten met een hoge intensiteit zoals sprinten en krachttraining.

Voordelen van interval training

Terwijl de standaard cardio training voor een langere duur gedaan kan worden is dit niet het geval bij het trainen van de anaerobe energiesystemen. De intensiteit is te hoog waardoor het niet lang gedaan kan worden. Als de duur te kort is dan heeft het niet voldoende effect op de conditie en de fitness. Door rustperiodes toe te voegen aan de hoge intensiteit training is dit effect wel aanwezig. Interval training heeft bewezen resultaten te leveren op verschillende gebieden zoals minder lichaamsvet, meer kracht, meer uithoudingsvermogen en een verbeterde conditie. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat interval training betere resultaten kan leveren dan standaard cardio training (Trembley et al 1994).

Voordelen Tabata training

  • Gewichtsverlies
  • Aankomen van spiermassa
  • Verbeterde aerobe fitness
  • Verbeterde anaerobe fitness

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…