Een malse biefstuk essentieel voor topsportprestaties? Nee hoor, dat is vandaag de dag écht achterhaald. Steeds meer topsporters gaan over op een vlees- en visloos dieet. Lees hier alles wat je wilt weten over voeding en (top)sport.
Duursport en koolhydraten
Bij duursporten als triatlon, wielrennen, roeien en zwemmen gaat het om het lang volhouden van een activiteit. Uithoudingsvermogen is hierbij essentieel. Het belangrijkste voor de voeding van een duursporter is dat het veel koolhydraten bevat. Koolhydraten zitten hoofdzakelijk in granen, aardappelen, rijst, peulvruchten en deegwaren. Vegetarische recepten bevatten doorgaans veel koolhydraten. Bovendien wordt het aangeraden om als duursporter vijf tot zes maaltijden verdeeld over de dag te eten om plotse dalingen van je bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Krachtsport en eiwitten
Bij (snel)krachtsport als sprinten, turnen, boksen, en gewichtheffen gaat het om het ontwikkelen van spierkracht. Om de benodigde spierkracht te kunnen ontwikkelen, moet de voeding van een krachtsporter voldoende eiwit bevatten. Eiwitten zitten voornamelijk in granen, peulvruchten, sojaproducten, noten, ei en (magere) zuivelproducten.
Aangezien de gemiddelde Nederlandse voeding al meer eiwit bevat dan aanbevolen, hoeven krachtsporters zich niet vol te stoppen met extra eiwitrijke voedingsmiddelen (zoals eiwitrijke vlees- en visproducten) of speciale eiwitpreparaten. Het innemen van extra eiwitten is namelijk niet alleen onnodig, het is zelfs onzinnig omdat extra eiwitten worden opgeslagen als vet.
De (on)zin van supplementen
Wie zich houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden basisvoedingsmiddelen, krijgt vanzelf genoeg vitamines en mineralen binnen. Extra energie die voor het sporten nodig is, kan het beste en meest efficiënt worden gehaald uit het eten van normale voedingsmiddelen. Extra vitamines verhogen de (topsport)prestaties niet.
Het belang van hydratatie
Het binnen krijgen van voldoende vocht is noodzakelijk om afvalstoffen te af te kunnen drijven en de lichaamstemperatuur tijdens en na het sporten onder controle te houden. Bij intensief sporten gaat er namelijk veel vocht verloren door transpiratie. Hydratatie is dus van groot belang. Wacht niet met drinken totdat je dorst krijgt, want dan is de uitdroging al begonnen. Zorg dat je de vochtinname regelmatig verdeeld over je dag.
Het perfecte lichaam
Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.