Home Artikelen Zo voorkom je dat transpiratie de sportprestaties negatief beĆÆnvloed

Zo voorkom je dat transpiratie de sportprestaties negatief beĆÆnvloed

3 minuten leestijd
0
0
zweet man gym

Zweet jij veel tijdens het sporten? Het produceren van zweet speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van je lichaamstemperatuur. JeĀ raakt overtollige warmte kwijtĀ door te zweten omdat al die kleine druppeltjes op de huid verdampen. Daardoor koel je af. Let er echter wel op dat je voldoende blijft drinken en niet overmatig zweet. Hierdoor kun je een tekort krijgen aan vocht en een aantal belangrijke mineralen.

Blijf vocht aanvullen

Zeker duursporters kunnen in de problemen komen als ze overmatig zweten. Als je transpireert voert je lichaam namelijk vocht en mineralen af. Dit kan tot verminderde prestaties leiden, evenals vermoeidheid, spierpijn of duizeligheid.Ā Dannie Hansen is oprichter van SUNDT, een kennisplatform gespecialiseerd in gezonde voeding, en licht de problemen verder toe. ā€˜Door een tekort aan vocht gaan de spieren minder goed functioneren. Hierdoor kunnen sporters bijvoorbeeld last krijgen van kramp. Het is niet alleen belangrijk om de vochtbalans regelmatig aan te vullen, maar ook om dit op de juiste manier te doen. Alleen water is in dit geval niet genoeg. Je lichaam heeft behoefte aan een isotone dorstlesser wat onder andere natrium, magnesium en kalium bevat.ā€™

Dit zit er in je zweet

Transpiratievocht bestaat niet enkel uit water. Er zitten namelijk ook vier soorten mineralen in jouw zweet. Dit zijn natrium, magnesium, kalium en chloride. Natrium is samen met kalium verantwoordelijk voor het doorgeven van prikkels door het samentrekken van de spieren en de zenuwen. Daarnaast zorgt natrium voor het vochtevenwicht en levert het een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk. Natrium komt voor in eenvoudig keukenzout.

Magnesium is een essentieel mineraal dat nodig is voor de botopbouw en een belangrijke rol speelt bij de werking van enzymen. Ook is magnesium van belang bij de overdracht van zenuwprikkels, het samentrekken van spieren en bij de opbouw van lichaamseiwit. Magnesium komt onder andere voor in vis, fruit, noten, groente en volkorenbrood. Kalium draagt bij aan de opbouw en het herstel van spier- en bindweefsel. Ten slotte is chloride samen met natrium en kalium verantwoordelijk voor de vochtdistributie in je lichaam en het behouden van het vochtevenwicht.

Voeding aanpassen op training

Om te voorkomen dat je kramp krijgt of duizelig wordt van een vochttekort, is het belangrijk om je voeding aan te passen op je training. Dit is vooral belangrijk op warme dagen en/of wanneer je een lange duurtraining gaat doen. Het beste kun je al voor de training extra drinken. Wist je dat je meer dan een liter vocht per uur kunt verliezen tijdens inspanning? Je maag kan ongeveer Ć©Ć©n groot glas water per kwartier verwerken. Drink dus niet te veel te kort van tevoren, want dan gaat je maag klotsen. Wanneer je vooraf ookĀ extra koolhydraten eetĀ maak je het je lichaam gemakkelijker om meer vocht vast te houden.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips voor betere CrossFit-prestaties

CrossFit, een high-intensity fitnessprogramma, combineert gewichtheffen, atletiek en gymna…