Home Artikelen Verschillen tussen powerlifting en Olympisch gewichtheffen

Verschillen tussen powerlifting en Olympisch gewichtheffen

3 minuten leestijd
0
1

Er zijn meerdere verschillen tussen Olympisch gewichtheffen en powerlifting of bodybuilding. Er wordt bij Olympisch gewichtheffen geen gebruik gemaakt van de excentrische beweging van een oefening. Het gaat enkel om de concentrische beweging. Dit maakt het mogelijk om vaker te trainen. Er worden meestal ook niet meer dan 5 of 6 herhalingen gedaan per set. Het zenuwstelsel wordt meer getraind dan de spieren aangezien hier de meeste kracht vandaan komt. De spiermassa is ondergeschikt voor een Olympische gewichtheffer.

Powerlifting

Powerlifting is een krachttraining sport waarbij de atleet zoveel mogelijk gewicht tilt over drie verschillende oefeningen samen. Dit zijn de bench press, squat en deadlift. Het gewicht van de bench press, squat en deadlift wordt bij elkaar opgeteld. Degene die in een competitie het meeste gewicht tilt is de winnaar. Voor een powerlifter is de grootte van de spieren en de vorm van het lichaam minder van belang dan bij een bodybuilder. Het gaat voor de powerlifter om de toename van kracht zodat meer gewicht getild kan worden.Powerlifting lijkt op Olympisch gewichtheffen maar het is toch heel anders. De regels zijn bijna hetzelfde. De atleet krijgt drie pogingen voor elke oefening waarbij elke poging het gewicht verhoogd wordt. Bij Olympisch gewichtheffen worden de Clean and Jerk en de Snatch uitgevoerd.

Olympisch gewichtheffen

Olympisch gewichtheffen is een sport dat niet door veel mensen gedaan wordt. Het is zware sport dat veel van de atleten vraagt. Vooral de techniek van de oefeningen is moeilijk te leren. Het wordt door mannen en vrouwen gedaan. Tijdens wedstrijden worden de atleten verdeeld in gewichtsklassen. De gewichtsklassen voor Olympisch gewichtheffen zijn:

  • Mannen: minder dan 47 kg, 51 kg, 56 kg, 62 kg, 69 kg, 77 kg, 85 kg, 94 kg, 105 kg, 105+ kg
  • Vrouwen: minder dan 43 kg, 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg, 75+ kg

Clean and Jerk en Snatch
Het gaat bij Olympisch gewichtheffen om twee oefeningen: de Clean and Jerk en de Snatch. Bij de Clean and Jerk wordt de barbell van de grond getild tot de schouders (clean) en vervolgens van de schouder tot boven het hoofd (jerk). Bij de Snatch wordt de barbell breder vastgehouden en vanaf de grond in één beweging tot boven het hoofd getild.De spieren die veel gebruikt worden bij deze Olympische oefeningen zijn de rug, benen, kuiten en buikspieren.

Olympisch gewichtheffen wordt anders uitgevoerd dan normale krachttraining oefeningen. De gewichten worden bij Olympisch gewichtheffen sneller getild en explosiever. Het tillen van het gewicht neemt meestal maar een seconde tot anderhalve seconde in beslag. Snelheid is een belangrijk aspect van gewichtheffen. Doordat de gewichten sneller getild worden kan er beter gebruik gemaakt worden van momentum. Iemand die niet snel genoeg is kan de oefeningen daardoor niet goed uitvoeren. Hiernaast is flexibiliteit in de knieën, enkels, schouders, pols en ellebogen belangrijk bij Olympisch gewichtheffen

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…