Home Artikelen Voor- en nadelen van bulken en cutten

Voor- en nadelen van bulken en cutten

3 minuten leestijd
0
0

Zoals bijna iedereen weet is het niet mogelijk om spiermassa aan te komen en vet te verliezen (zonder stero├»den). Als het iemand lukt om het voor elkaar te krijgen dan is deze persoon een uitzondering op de regel. Over het algemeen heeft elke sporter een periode van bulken dat opgevolgd met een periode van cutten. Tijdens de cut-periode is het doel om zoveel mogelijk spiermassa te behouden. Bulken en cutten worden beiden afgeleid van de caloriebehoefte. Dit is het aantal calorie├źn dat het lichaam nodig heeft voor de dagelijkse activiteiten. Er zijn bodybuilders die het gehele jaar op een acceptabel vetpercentage blijven en weinig vet aankomen maar er zijn ook bodybuilders die veel groter worden tijdens de bulk fase maar ook veel meer vet aankomen. Voor beide aanpakken zijn voor- en nadelen te noemen. Het heeft echter voornamelijk met de persoonlijke voorkeur te maken.

Wat is bulken?

Bulken is meer eten dan je lichaam nodig heeft voor de dagelijkse activiteiten. Er is een overschot aan calorie├źn zodat het lichaam voldoende voedingsstoffen geleverd krijgt om van te groeien. Dit betekent niet dat alles gegeten mag worden. Het dieet hoort te bestaan uit gezonde producten met voldoende voedingsstoffen. De meeste mensen die bulken doen dit met 500 calorie├źn boven de caloriebehoefte. Als er teveel vet gewonnen wordt dan wordt dit aantal calorie├źn verlaagd. Als het gewicht niet omhoog gaat na meer dan een week dan kan het overschot nog verder verhoogd worden.

Wat is cutten?

Cutten houdt in dat er minder gegeten wordt dan het lichaam nodig heeft. Bij cutten is het voornaamste doel dat het spierverlies geminimaliseerd wordt. Een crashdieet waarbij heel weinig wordt gegeten is daarom geen aanrader. Te snel gewicht verliezen wordt ook niet aangeraden aangezien er dan sneller spierverlies optreedt. De meeste mensen die cutten beginnen met 300 calorie├źn onder de caloriebehoefte. Als er te snel teveel gewicht verloren wordt dan wordt het aantal calorie├źn iets verhoogd. Het is mogelijk dat eten op onderhoudsniveau (gelijk met de caloriebehoefte) al voldoende is om vet te verliezen. Als het gewicht of het vetpercentage niet gedaald is na meer dan een week dan kan het tekort groter worden gemaakt. Dit kan enerzijds door minder te eten of anderzijds door meer te sporten.

Voordelen van cutten Nadelen van cutten
Een lager vetpercentage wordt sneller bereikt dan na een bulk fase. Spierverlies vindt plaats.
Als je na een cutfase gaat bulken groei je enorm snel. Het is moeilijk om te stoppen met cutten als je weet dat er daarna weer vet bijkomt.
Het zelfvertrouwen is meestal hoger tijdens het cutten doordat minder vet er beter uitziet. Je moet veel op het eten letten.
De spiermassa is beter zichtbaar met een lager vetpercentage. Je moet cardio doen.
Voordelen van bulken Nadelen van bulken
De eerste weken van een bulkfase groei je enorm snel. Er komt niet alleen spiermassa bij maar ook vet.
De kracht neemt sneller toe. Het vet moet er later weer afgetraind worden.
Je hoeft minder op het eten te letten. Het vetpercentage kan snel oplopen.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…