Home Artikelen Voordelen van krachttraining voor ouderen

Voordelen van krachttraining voor ouderen

3 minuten leestijd
0
0

Het trainen met gewicht en weerstand heeft verschillende voordelen voor ouderen. Zo is er een vermindering van de klachten en symptomen van aandoeningen zoals artritis, osteoporose, rugpijn, diabetes en depressies. Krachtoefeningen zijn niet alleen voor mannen zoals veel mensen denken. Zelfs vrouwen en ook ouderen kunnen veilig krachtoefeningen doen. Ouderen die gezondheidsproblemen hebben kunnen echter profiteren van de voordelen die krachttraining biedt. Een paar keer krachtoefeningen per week kan de klachten verminderen. Het heeft daarnaast een voordeel voor de mentale gesteldheid.

Artritis

Onderzoeken tonen aan dat de pijn door artritis verminderd wordt door krachttraining. De spierkracht wordt verbeterd evenals de fysieke prestaties. De symptomen en klachten van artritis worden minder door krachttraining.

Betere balans

Als de krachtoefeningen op een goede manier worden uitgevoerd dan wordt de balans van de persoon verbeterd. De flexibiliteit verbetert ook waardoor de kans op vallen kleiner wordt.

Sterkere botten

Op oudere leeftijd neemt de botmassa snel af. Krachttraining kan ervoor zorgen dat de botmassa weer toeneemt. De botten worden sterker waardoor de kans op breuken wordt verminderd bij ouderen.

Behouden van gewicht

Naarmate men ouder wordt neemt de spiermassa steeds meer af. De vetmassa neemt echter toe. Door krachttraining kan dit omgekeerd worden zodat de spiermassa weer toeneemt of gelijk blijft. De vetmassa kan verminderd worden door krachttraining. Krachtraining kan het metabolisme met meer dan 10 procent versnellen.

Stabiel bloedsuikergehalte

Uit onderzoeken blijkt dat krachttraining een positief effect heeft op het bloedsuikergehalte. Dit is met name interessant voor ouderen met diabetes.

Betere mentale gesteldheid

Krachttraining zorgt voor een betere mentale gesteldheid dat behulpzaam kan zijn in het bestrijden van depressies. Het zorgt ervoor dat hormonen vrijkomen die voor een beter gevoel zorgen. Als ouderen kracht oefeningen doen worden ze sterker waardoor het zelfvertrouwen groeit en het zelfbeeld.

Beter slapen

Mensen die sporten slapen beter dan mensen die niet sporten. Door te sporten wordt er langer geslapen maar ook dieper. Er zijn minder onderbrekingen tijdens de slaap en er wordt sneller ingeslapen.

Gezonder hart

Voor ouderen heeft krachttraining een positieve invloed op het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten. Door de krachttraining wordt het hart sterker. Krachttraining verbetert de aerobe capaciteit maar in mindere mate dan cardio training.

Onderzoeken over krachttraining

Onderzoek toont aan dat sporten het verouderen van het lichaam vertraagd. Er zijn verschillen tussen cardio oefeningen en krachttraining. Cardio training zoals wandelen en fietsen heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het vergroot de capaciteit van de longen, het hart wordt sterker en de conditie en het uithoudingsvermogen worden verbeterd. Het zorgt er echte niet voor dat de spieren sterker worden of in massa toenemen. Krachttraining zorgt hier wel voor. Door krachttraining worden de spieren sterker, neemt de spiermassa toe en worden de botten sterker.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…