Home Artikelen Voorkomen en doorbreken van een plateau

Voorkomen en doorbreken van een plateau

2 minuten leestijd
0
0

Een plateau is een punt waarop je niet meer verder komt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je twee maanden lang op hetzelfde gewicht blijft steken. Een plateau komt voor als je niets aan de training verandert. Het lichaam past zich aan de situatie aan. Dezelfde stimulatie voor de spieren dat in eerste instantie voor een groei in kracht zorgde is dan niet meer voldoende om sterker te worden. Het komt voor als het trainingsprogramma te lang hetzelfde blijft. Als je altijd hetzelfde trainingsprogramma gebruikt dan is een plateau bijna onvermijdelijk.

Spiervezels stimuleren

Als de spieren sterker worden dan zijn er minder spiervezels nodig om hetzelfde gewicht te tillen. Als het gewicht niet verhoogd wordt dan worden de spiervezels niet aangesproken die in eerste instantie wel aangesproken werden. Dit zorgt ervoor dat deze spiervezels uit vorm raken en niet voldoende gebruikt worden. Deze spiervezels moeten wederom gestimuleerd worden om uit het plateau te raken. Dit wordt gedaan door veranderingen te maken aan het trainingsprogramma.

Aanpassingen aan het trainingsprogramma

Het trainingsprogramma kan op verschillende manieren aangepast worden. Zo kan de volgorde van de oefeningen veranderd worden. Door de volgorde te veranderen is de intensiteit waarmee een oefening gedaan wordt anders dan normaal. Het aantal sets dat gedaan wordt voor een oefening kan veranderd worden en ook het aantal herhalingen. Train bijvoorbeeld met minder gewicht en meer herhalingen of meer gewicht maar met minder herhalingen. Hiernaast zijn er nog andere aanpassingen mogelijk zoals drop sets, negatieve herhalingen en super sets. Al deze aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat de spiervezels weer gestimuleerd worden zodat het plateau doorbroken wordt.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…