Home Artikelen Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol?

2 minuten leestijd
0
0

Cholesterol is vet dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het lichaam zoals het regelen van de hormonen in het lichaam en het produceren en repareren van celmembranen. Als het cholesterolniveau op een stabiel niveau blijft is er niet aan de hand. Als er echter te veel cholesterol in het lichaam is dan kan dit leiden tot verschillende aandoeningen. Zo is er een groter risico op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterol leidt tot het dichtslibben van de aders. Hierdoor word het voor het bloed moeilijker om er doorheen te komen.

Typen cholesterol

Er zijn verschillende typen cholesterol. Deze typen cholesterol zijn gebaseerd op de eiwitten die het cholesterol door het bloed transporteren. Deze eiwitten heten lipoproteïnen. De twee meest besproken lipoproteïnen zijn low-density lipoprotein (LDL) en high-density lipoprotein (HDL).

LDL cholesterol

LDL wordt door iedereen als het slechte cholesterol gezien. Dit is het cholesterol dat naar de weefsels en organen wordt getransporteerd. Dit is het cholesterol dat vast kan gaan zitten in de aderen.

HDL cholesterol

HDL wordt door iedereen als het goede cholesterol gezien. HDL brengt het cholesterol dat vastzit aan de celwanden weer terug naar de lever. Een hoog HDL cholesterol niveau zorgt voor een verlaagd risico op cardiovasculaire ziekten.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn een soort vet dat zich in de bloedbaan bevindt. Een te hoog gehalte triglyceriden zorgt voor een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…