Home Artikelen Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol?

1 minuten leestijd
0
0

Cholesterol is vet dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het lichaam zoals het regelen van de hormonen in het lichaam en het produceren en repareren van celmembranen. Als het cholesterolniveau op een stabiel niveau blijft is er niet aan de hand. Als er echter te veel cholesterol in het lichaam is dan kan dit leiden tot verschillende aandoeningen. Zo is er een groter risico op hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterol leidt tot het dichtslibben van de aders. Hierdoor word het voor het bloed moeilijker om er doorheen te komen.

Typen cholesterol

Er zijn verschillende typen cholesterol. Deze typen cholesterol zijn gebaseerd op de eiwitten die het cholesterol door het bloed transporteren. Deze eiwitten heten lipoproteïnen. De twee meest besproken lipoproteïnen zijn low-density lipoprotein (LDL) en high-density lipoprotein (HDL).

LDL cholesterol

LDL wordt door iedereen als het slechte cholesterol gezien. Dit is het cholesterol dat naar de weefsels en organen wordt getransporteerd. Dit is het cholesterol dat vast kan gaan zitten in de aderen.

HDL cholesterol

HDL wordt door iedereen als het goede cholesterol gezien. HDL brengt het cholesterol dat vastzit aan de celwanden weer terug naar de lever. Een hoog HDL cholesterol niveau zorgt voor een verlaagd risico op cardiovasculaire ziekten.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn een soort vet dat zich in de bloedbaan bevindt. Een te hoog gehalte triglyceriden zorgt voor een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten.

Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe voorkom je sportblessures en wat te doen wanneer je er een oploopt?

Sporten is gezond! Het houdt je fit en gaat onder meer stress tegen. Loop eens per twee of…