Home Artikelen Wat is de glycemische index

Wat is de glycemische index

2 minuten leestijd
0
0

De glycemische index is een maatstaf dat gebruikt worden om te meten hoe snel koolhydraten in het lichaam worden afgebroken tot glucose in het bloed terechtkomen. Hoe snel de koolhydraten worden afgebroken wordt aangegeven met een waarde. Deze waarde wordt ook wel afgekort tot GI. Zo zijn er producten met een hoge GI en een lage GI. Een hoge GI betekent dat het product snel afgebroken wordt tot glucose en snel in het bloed terecht komt. Een lage GI betekent dat het product langzaam afgebroken wordt tot glucose en langzaam in het bloed terecht komt.

Glucose

Glucose is een suiker dat in een pure vorm ingenomen kan worden (dextrose) of in het lichaam aangemaakt kan worden. Als koolhydraten in het lichaam terechtkomen dan worden deze in het lichaam afgebroken tot glucose. De glucose wordt vervolgens via het bloed vervoerd naar de lichaamscellen. De lichaamscellen kunnen de glucose vervolgens opnemen en gebruiken voor energie.

GI waarde

Elk product met koolhydraten heeft een andere GI waarde. De waarde hangt ook af van hoe het product bereid wordt. Producten met een hoge GI waarde zijn witte rijst, wit brood, druivensuiker en limonade. Deze producten worden bijna direct afgebroken in het lichaam en omgezet naar glucose. Producten met een hoge GI waarde hebben een waarde hoger dan 70. Producten met een lage GI waarde zijn bruine rijst, volkorenbrood, groente en melk. Deze producten worden langzaam afgebroken tot glucose. Producten met een lage GI waarde hebben een waarde lager dan 55.

Deze factoren hebben invloed op de GI waarde van een product:

  • Hoe het bereid is
  • Kook- of baktijd
  • Rijping van het product
  • Hoe snel de maag leeg raakt
  • Darmwerking snelheid
  • Of het gecombineerd is met ander eten en welk eten

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…