Home Artikelen Wat is het afterburn effect (EPOC)?

Wat is het afterburn effect (EPOC)?

2 minuten leestijd
0
0

Het afterburn effect is een populaire term voor EPOC. Dit staat voor excess post exercise oxygen consumption, het verhoogde zuurstofgebruik na een training. Tijdens een intensieve training wordt er meer zuurstof gebruikt. Hoe hoger de intensiteit, hoe meer zuurstof er gebruikt wordt. Er is echter een punt waarop het zuurstofgebruik niet groter wordt. Dit wordt de VO2 max genoemd. Als de training gestopt wordt dan gaat het zuurstofgebruik niet direct naar het normale niveau. Het zuurstofgebruik wordt geleidelijk minder terwijl het energieverbruik al op het normale niveau is na een training. Dit betekent dat tijdens het herstel van de training het zuurstofgebruik hoger is dan nodig voor de ruststofwisseling.

Wat is het voordeel van het afterburn effect?

Doordat er meer zuurstof gebruikt wordt is de vetverbranding hoger. Het is hierdoor makkelijker om vet te verliezen. Dit is vooral voordelig voor personen die willen afvallen (cutten). Het afterburn effect houdt tussen 24 en 48 uur aan. In de eerste uren na een training is er een sterke daling van het zuurstofgebruik maar vlakt daarna snel af waarna het langzaam en geleidelijk minder wordt. Uit onderzoek blijkt dat het calorieverbruik van krachttraining voor 95% plaatsvindt na de training. Krachttraining zorgt voor een groter afterburn effect dan cardio training (Burleson et al. 1998).

Hoeveel calorieën wordt door het afterburn effect gebruikt?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het afterburn effect. Het aantal calorieën dat verbruikt wordt door het afterburn effect ligt tussen 51 (Haltom et al. 1999) en 127 (Burleson et al. 1998) calorieën. Dit lijkt misschien niet veel maar het gaat met name om het cumulatieve aspect. Als er meerdere keren per week getraind wordt dan maakt dit wel degelijk een verschil.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…