Home Artikelen Wat is het verschil tussen powerlifting en bodybuilding?

Wat is het verschil tussen powerlifting en bodybuilding?

2 minuten leestijd
1
0

In wereld van krachttraining domineren twee trainingsmethoden: powerlifting en bodybuilding. Beide trainingsmethoden lijken veel op elkaar maar zijn toch verschillend. In bepaalde opzichten staan ze zelfs lijnrecht tegenover elkaar. Wat is het verschil tussen powerlifting en bodybuilding?

Verschillen in trainingsvariabelen

In het schema hieronder is het verschil te zien tussen de trainingsvariabelen van powerlifting bodybuilding.

Powerlifters Bodybuilders
Aantal herhalingen Laag Hoog
Aantal sets Laag Hoog
Volume Laag Hoog
Rust tussen sets Lang 3-4 min Kort 1-2 min
Gewichten Zwaar Gemiddeld tot zwaar
Snelheid Snel met momentum Langzaam en gecontroleerd
Oefeningen Compound Compound en isolatie

Powerlifters

Voor powerlifters zijn de bench press, squat en deadlift heilig. Het zijn de drie oefeningen waar het om gaat. Het doel van een powerlifter is om deze oefeningen met een zo zwaar mogelijk gewicht te volbrengen. De training bestaat uit weinig herhalingen en een laag volume. De rust tussen de sets is langer zodat het lichaam meer tijd heeft om de kracht te herstellen. Een powerlifter maakt gebruikt van momentum. Dit zorgt ervoor dat er meer gewicht gebruikt kan worden bij een oefening. De training van een powerlifter bestaat voornamelijk uit fullbody workouts. Een powerlifter traint niet voor het visuele aspect van de spieren maar om veel gewicht te kunnen gebruiken is een sterk lichaam nodig. Dit is vaak te zien aan de grote nek, bil- en beenspieren, onderarmen en meestal ook de buik.

Bodybuilders

Bodybuilders kunnen dezelfde oefeningen doen als powerlifters maar hebben een complete ander doel. Kracht is bijzaak voor bodybuilders terwijl een bodybuilder ook sterker wordt. Een bodybuilder wil er goed uitzien met volle en definieerde spieren. De training bestaat hierdoor uit een groter volume en met meer herhalingen. Per spiergroep wordt er meer oefeningen gedaan. Bodybuilders maken hiernaast vaker gebruik van isolatieoefeningen. De oefeningen worden gecontroleerd en langzaam uitgevoerd zodat de tijd onder spanning zo groot mogelijk is. De meeste bodybuilders volgen een split trainingsschema met één grote en één kleine spiergroep per dag.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Eén reactie

  1. Gijsbert

    1 november 2016 op 17:23

    De trainingsvariabelen kloppen niet. Het grootste deel van de training van een powerlifter een hoog volume, dus hoge sets en reps. Aan het einde van een trainingscyclus vooral lage reps. Rusttijd zal dus variëren. Daarnaast klopt het natuurlijk ook niet dat powerlifters geen isolatie oefeningen doen. Ze zorgen voor spiergroei. Een grotere spier heeft meer potentie om sterk te zijn dan een kleinere spier.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…