Home Artikelen Wat is HIIT?

Wat is HIIT?

2 minuten leestijd
0
0

HIIT staat voor high intensity interval training. Korte periodes van een hoge intensiteit worden afgewisseld met korte periodes van een lage intensiteit. Deze vorm van trainen wordt al jaren gebruikt door atleten om het uithoudingsvermogen en de conditie te verbeteren. Het is echter niet alleen geschikt voor gevorderde atleten. Zelfs recreatieve sporters en personen met overgewicht kunnen profiteren van de voordelen. Uit onderzoeken blijkt dat HIIT zelfs even effectief is als sporten op dezelfde intensiteit maar een langere duur. HIIT is een trainingsmethode dat gebaseerd is op de Wingate test. Dit is een methode waarbij 30 seconden van fietsen op een maximale intensiteit worden afgewisseld met een rustperiode van maximaal 4 minuten. Deze rusttijd wordt gebruikt om te herstellen. Dit wordt 4 tot 6 keer gedaan wat betekent dat het doorgaans klaar is binnen 20 minuten.

Voordelen van HIIT

Het afwisselen van snelle met langzame intervallen heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Uit onderzoeken is gebleken dat de oxidatieve capaciteit (aerobe vermogen) verbetert door HIIT. Hierdoor wordt de vetverbranding, uithoudingsvermogen en glycogeen gebruikt verbeterd. Het aanvullen van glycogeen gebeurt sneller, er is een verminderde melkzuurproductie en het gebruiken van vet voor energie wordt versneld. Men ging er van oudsher vanuit dat veel van deze verbeteringen alleen van toepassing waren bij een langdurende oefening van 60 tot 90 minuten. Het blijkt echter dat HIIT hetzelfde effect heeft maar dit bewerkstelligt in minder tijd. Doordat veel mensen een druk leven leiden en geen tijd hebben om te sporten is HIIT een uitstekende oplossing. Het kan gebruikt worden als afwisseling op de continu duursporten.

Punten om op te letten bij HIIT training

Elke fitness oefening gaat gepaard met zaken waar op gelet moet worden. Vooral als een nieuwe training wordt gedaan is het belangrijk om te beseffen dat HIIT niet voor iedereen geschikt is. Dit zijn enkele punten waar op gelet moet worden:

  • 2 HIIT sessies per week is voldoende
  • Een warm-up en cool-down zijn nodig
  • Let op lichaamssignalen tijdens de hoge intensiteit intervallen
  • Hou de hartslag in de gaten
  • Voeding voor en na de training is belangrijk

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…