Home Artikelen Wat is isometrische training?

Wat is isometrische training?

2 minuten leestijd
0
1

Bij isometrische training is er een contractie van een spier maar geen enkele beweging van het lichaam. Het lichaam is in een statische houding als de spier aangespannen wordt. Er is een contractie van de spieren om het lichaam in deze statische houding te houden. De spier wordt echter niet korter of langer. Er kan ook druk worden gezet tegen een onbeweegbaar object.

Waar wordt isometrische training voor gebruikt?

Isometrische oefeningen worden veel gebruikt bij personen die herstellen van een blessure. Voor personen die door een blessure geen volledige bewegingsbaan kunnen maken is isometrische training uitermate geschikt. Er zijn geen bewegingen van gewrichten terwijl er wel een contractie van de spieren is. Zodoende is er geen onnodige belasting van de gewrichten. Het risico op een blessure is ook klein bij isometrische training. Isometrische training wordt daarnaast gebruikt door powerlifters om voorbij een moeilijk punt te komen. Door een onbeweegbare weerstand te gebruiken is het mogelijk om om sterker te worden op dit punt.

Isometrische oefeningen

Isometrische oefeningen worden veel gebruikt bij training van de balans en stabiliteit. Veel isometrische oefeningen zijn daardoor gericht op de core spieren. Deze spieren zijn grotendeels verantwoordelijk voor een goede balans en stabiliteit van het lichaam. Bij isometrische oefening voor balans en stabiliteit wordt een positie aangehouden zonder erbij te bewegen. Deze positie wordt vervolgens langer dan 20 seconden aangehouden. Voorbeelden van isometrische oefeningen:

  • Planks
  • Side planks
  • Wall sit
  • Lying leg holds

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…