Home Artikelen Wat is onverzadigd vet?

Wat is onverzadigd vet?

2 minuten leestijd
0
0

Onverzadigd vet zijn de gezonde vetten die een positief effect hebben op de gezondheid. Dit zijn met name de omega 3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren zijn te vinden in dierlijke maar ook in plantaardige producten. De plantaardige producten hebben doorgaans in verhouding meer onverzadigde vetten dan de dierlijke producten. Plantaardige producten zijn bijvoorbeeld oliën. Dierlijke producten zijn vis, vlees en zuivel. Producten met veel onverzadigde vetten zijn doorgaans zacht bij kamertemperatuur.

Soorten onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn te verdelen in twee soorten; enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Of het enkel- of meervoudig is wordt bepaald door de structuur van het vet. Meervoudig onverzadigde vetten zijn nog verder te verdelen. Meervoudig onverzadigde vetten zijn te verdelen in omega 3, 6 en 9 vetzuren. Deze vetzuren zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het lichaam heeft de vetten nodig maar het lichaam kan ze zelf niet aanmaken.

Voordelen van onverzadigd vet

Onverzadigde vet heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Onverzadigd vet verhoogt het goede HDL cholesterol en verlaagt het slechte LDL cholesterol. Hiernaast wordt het risico op hart- en vaatziekten sterk verlaagd. De bloeddruk wordt ook verlaagd door de onverzadigde vetten.

Transvet

Transvetten zijn onverzadigde vetten maar zijn niet goed voor de gezondheid. Dit is een uitzondering op het goede imago van de onverzadigde vetten. Transvetten zijn nog slechter dan verzadigde vetten. De vetten ontstaan voor het grootste deel in de fabriek tijdens het maken van het product. De vetten worden tijdens de productie gehard. De transvetten hebben een slechte invloed op de gezondheid. Zo wordt het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd door de transvetten.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…