Home Artikelen Wat is onverzadigd vet?

Wat is onverzadigd vet?

2 minuten leestijd
0
0

Onverzadigd vet zijn de gezonde vetten die een positief effect hebben op de gezondheid. Dit zijn met name de omega 3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren zijn te vinden in dierlijke maar ook in plantaardige producten. De plantaardige producten hebben doorgaans in verhouding meer onverzadigde vetten dan de dierlijke producten. Plantaardige producten zijn bijvoorbeeld oliën. Dierlijke producten zijn vis, vlees en zuivel. Producten met veel onverzadigde vetten zijn doorgaans zacht bij kamertemperatuur.

Soorten onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn te verdelen in twee soorten; enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Of het enkel- of meervoudig is wordt bepaald door de structuur van het vet. Meervoudig onverzadigde vetten zijn nog verder te verdelen. Meervoudig onverzadigde vetten zijn te verdelen in omega 3, 6 en 9 vetzuren. Deze vetzuren zijn onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het lichaam heeft de vetten nodig maar het lichaam kan ze zelf niet aanmaken.

Voordelen van onverzadigd vet

Onverzadigde vet heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Onverzadigd vet verhoogt het goede HDL cholesterol en verlaagt het slechte LDL cholesterol. Hiernaast wordt het risico op hart- en vaatziekten sterk verlaagd. De bloeddruk wordt ook verlaagd door de onverzadigde vetten.

Transvet

Transvetten zijn onverzadigde vetten maar zijn niet goed voor de gezondheid. Dit is een uitzondering op het goede imago van de onverzadigde vetten. Transvetten zijn nog slechter dan verzadigde vetten. De vetten ontstaan voor het grootste deel in de fabriek tijdens het maken van het product. De vetten worden tijdens de productie gehard. De transvetten hebben een slechte invloed op de gezondheid. Zo wordt het risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd door de transvetten.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…