Home Artikelen Wat is periodisering?

Wat is periodisering?

2 minuten leestijd
0
0

Periodisering is het systematisch plannen van trainingen voor sporters (Rowbottom & David, 2000). Het doel van periodisering is het pieken op een bepaald moment. De training wordt opgedeeld zodat er getraind wordt met een verschillende intensiteit over een bepaalde periode. De variatie in het trainingsprogramma zorgt ervoor dat gewenning en een plateau vermeden wordt. Dit is vooral geschikt voor gevorderde sporters om vooruit te blijven gaan. Periodisering is effectiever dan trainen op een vaste intensiteit en dezelfde volumes (Bompa 1900). Beginners hebben echter meer profijt van een lineair trainingsprogramma waarbij de weerstand geleidelijk opgebouwd wordt (Hoffman 2003).

Macro-, meso- en microcycles

Periodisering is op te delen in drie soorten cycles; macro, meso en micro. De macrocycle bestaat uit een jaarplanning waarbij een bepaalde wedstrijd het doel is. De macrocycle bestaat uit een voorbereidingsfase, competitiefase en overgangsfase. De voorbereidingsfase neemt de meeste tijd in beslag. De cycle is erop gericht om op de wedstrijd te kunnen pieken. Binnen een macrocycle is ruimte voor meerdere wedstrijden per jaar met de ene belangrijke wedstrijd als het echte doel. Een macrocycle bestaat uit meerdere mesocycles. Een mesocycle is een kortere periode waarbij het doel van de cycle hetzelfde is. Het kan twee weken zijn maar ook twee maanden. Een microcycle is een planning van een week of een aantal trainingen. De moderne periodisering trainingsprogrammaā€™s zijn gebaseerd op microcycles. Er is dan dagelijks een andere intensiteit en volume. Deze trainingsprogrammaā€™s blijken effectiever te zijn (Rhea 2002).

Voorbeeld klassieke periodisering
Hypertrofie Kracht Explosieve krachtĀ  Pieken
Sets 3-4 2-3 2-3 1-3
Reps 8-12 6-7 3-5 1-3
Intensiteit laag gemiddeld hoog hoog
Volume hoog gemiddeld gemiddeld laag

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…