Home Artikelen Wat is transvet?

Wat is transvet?

2 minuten leestijd
0
0

Transvet is een onverzadigd vet maar het heeft niet de goede eigenschappen dat de andere onverzadigde vetten wel hebben. Transvet wordt gezien als het slechtste vet dat er is. Het is nog slechter dan verzadigd vet. De transvetten verhogen het slechte LDL cholesterol in het lichaam en het verlaagd het goede HDL cholesterol. Dit zorgt ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten groter wordt en men sneller een hoge bloeddruk krijgt. Het menselijk lichaam heeft geen transvetten nodig om te functioneren.

In welke producten zit transvet?

Transvet kan van nature in producten voorkomen maar het kan ook een toevoeging zijn aan producten. Als toevoeging aan een product komt het meest voor. De transvetten ontstaan dan tijdens het productieproces van een product. De transvetten komen van nature voor in producten afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen. In de melk en het vlees van de herkauwers komen transvetten voor die geproduceerd worden in de magen van de herkauwers.

Transvet als toevoeging

Het grootste deel van de transvetten dat men binnenkrijgt via de voeding worden tijdens de productie toegevoegd. Tijdens de productie van bepaalde producten worden onverzadigde vetten gehard naar verzadigd vet. Tijdens het harden van de vetten ontstaat transvet. Zacht vet wordt gehard zodat het gebruikt kan worden in producten zoals gebak, koekjes en snacks. De productie van veel producten is veranderd nadat bekend is geworden hoe slecht transvet is voor de gezondheid.

Transvet op etiket

Op het etiket van een product staat vermeld of en hoeveel transvet er in het product zit. Als het product gehard vet of olie bevat dan is de fabrikant verplicht dit te vermelden op het etiket van het product. Dit kan ook vermeld worden onder andere namen dan transvet. Andere namen voor transvet op het etiket zijn “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…