Home Artikelen Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen?

Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen?

2 minuten leestijd
0
0

Antioxidanten zijn vitamines, mineralen en enzymen in het lichaam. Ze helpen bij het voorkomen van chronische ziektes en gaan veroudering tegen. De antioxidanten werken de effecten van oxidatie tegen. Oxidatie zorgt voor oxidatieve stress wat ontstaat als vrije radicalen het eigen lichaam te lijf gaan. Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die schade kunnen veroorzaken aan lichaamseigen weefsels en cellen. Antioxidanten beschermen tegen chronische ziekten zoals:

  • Kanker
  • Hart- en vaatziekten
  • Alzheimer
  • Reuma

Wat zijn vrije radicalen?

Vrij radicalen zijn moleculen die ontstaan bij de stofwisseling. Ze worden in het lichaam gevorm bij verschillende fysiologische processen zoals de ademhaling, het metabolisme en lichaamsbeweging. Bij roken, alcohol drinken en zonnen kunnen vrije radicalen ook ontstaan. Bij ontstekingen en andere ziektes kunnen ook meer vrije radicalen worden gevormd dan gewoonlijk. Vrije radicalen kunnen ook een gunstig effect hebben. Ze worden door het immuunsysteem gebruikt om ongewenste bacteriën te doden maar ook om eiwitten op te ruimen na het sporten.

Om de vrije radicalen tegen te gaan en zo de oxidatieve stress te verminderen wordt aanbevolen om voldoende antioxidanten binnen te krijgen door de voeding en eventueel door supplementen. Antioxidanten zijn te vinden in fruit en groenten, graan- en volkorenproducten, noten en peulvruchten. Een gezond eetpatroon met voldoende voedingsmiddelen uit deze groepen is genoeg om oxidatie stress tegen te gaan.

Welke antioxidanten moet ik binnenkrijgen?

De antioxidantwerking is bij bepaalde antioxidanten bewezen. Dat zijn vitamine E en C, bètacaroteen, seleen en zink. Deze bevechten de vrije radicalen in de cellen.

Vitamine E

Vitamine E is ook bekend als RRR-alfatocoferol. Het beschermt de celmembranen tegen vrije radicalen. Het voorkomt ook de oxidatie van het slechte LDL cholesterol.

Vitamine C

Vitamine C is ook bekend als Ascorbinezuur. Het bevecht de vrije radicalen in de cellen en werkt samen met vitamine E om de vrije radicalen tegen te gaan.

Bètacaroteen

Bètacaroteen is een andere naam voor provitamine A. Het bevecht de vrije radicalen die voorkomen in een lage zuurstofconcentratie.

Seleen

Seleen is een spoorelement dat antioxidanten het werk goed laat doen zoals glutathionperoxidasen.

Zink

Zink is een spoorelement dat deel uitmaakt van enzymen die als antioxidant werken.

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…