Home Artikelen Wat zijn calorie├źn?

Wat zijn calorie├źn?

3 minuten leestijd
0
0

Calorie├źn worden gebruikt om de energie in producten weer te geven. Als men weet hoeveel calorie├źn er in een product zitten dan kunnen we min of bepalen hoeveel we ervan kunnen eten. Een gezond gewicht wordt bereikt door te begrijpen hoe het zit met calorie├źn. Als er meer calorie├źn binnenkomen dan het lichaam gebruikt dan neemt het gewicht toe. Als je minder calorie├źn eet dan er wordt verbruikt dan neemt het gewicht af. Een kilocalorie is een ander woord voor calorie. 1000 calorie├źn wordt geschreven als 1000 kcal. Dit kan soms nogal verwarrend zijn. Kilojoule is een ander manier om de energie te meten in voedingsmiddelen. Een kilojoule is 4,2 kcal.

Wat is het gemiddelde calorieverbruik?

Een gemiddelde man gebruikt ongeveer 2500 kcal per dag. Een gemiddelde vrouw gebruikt ongeveer 2000 kcal per dag. Dit zijn echter hele ruime gemiddeldes. Het calorieverbruik hangt af van veel factoren. Dit zijn onder andere het gewicht, de lengte, de fysieke activiteit en leeftijd.

Calorie├źn en de energiebalans

Als er eten of drinken het lichaam binnenkomt dan ziet het lichaam dit als energie. Het lichaam gebruikt het eten en drinken voor energie dat het nodig heeft voor de basisfuncties van het lichaam en de fysieke activiteit. Hoe actiever je bent hoe meer calorie├źn je lichaam nodig heeft. Om gelijk te blijven in gewicht moet je evenveel eten als dat het lichaam verbruikt. Als je de ene dag meer gegeten hebt dan kun je dit compenseren met dagen waarop je minder eet. Dit is de energiebalans. Aankomen in gewicht gebeurt als je geregeld meer eet dan het lichaam nodig heeft. Het lichaam gaat de overbodige energie dan opslaan als lichaamsvet.

Calorie├źn in eten?

Als je een gezond gewicht wil bereiken en behouden dan is het handig als je globaal weet hoeveel calorie├źn een product bevat. Je kunt dan per dag bijhouden hoeveel calorie├źn je hebt gegeten. Als je dat weet dan kun je bijsturen als je te veel of te weinig eet. Je voorkomt ook dat je geregeld te veel eet. Op de achterzijde van de meeste producten staan de calorie├źn vermeld. Dit is een kleine tabel met de voedingswaarde van de het product.

Het aantal calorie├źn staan vermeld per 100 gr. Op deze manier is het makkelijker te vergelijken met andere producten. Op het etiket staat meestal ook per portie vermeld. Dit is meestal minder dan wat de mensen als een portie zien. Het is daarom beter om uit te gaan van de voedingswaarde per 100 gr. Het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten dat het product bevat staat ook op het etiket vermeld.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…