Home Artikelen Wat zijn omega 3 en 6 vetzuren?

Wat zijn omega 3 en 6 vetzuren?

3 minuten leestijd
0
0

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetzuren worden komen veel voor in vis en worden daardoor ook wel visvetzuren genoemd. De bekendste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). ALA zit in veel soorten olie zoals sojaolie en lijnzaadolie maar ALA is ook te vinden in walnoten. DHA en EPA zijn met name bekend als de vetten die in vis voorkomen. Deze vetzuren zitten voornamelijk in zee producten zoals vis en andere voedsel uit de zee. Dit is bijvoorbeeld makreel, forel, paling, sardientjes en zalm.

Het wordt aanbevolen voor iedereen om eens per week vette vis te eten. Door dit te doen krijgt men voldoende omega 3 vetzuren binnen die nodig zijn voor een goede gezondheid. De aanbevolen hoeveelheid is 450 mg visvetzuren. Voor personen die geen vis eten zijn er supplementen verkrijgbaar. Deze supplementen bevatten omega 3 vetzuren die gemist worden door geen vis te eten.

DHA en EPA vetzuren

Beide vetzuren worden niet door de vissen zelf geproduceerd. Het zijn de algen waar de vetzuren uit gehaald worden door vissen. DHA en EPA komen ook in vlees en eieren voor maar dan in kleine hoeveelheden. De vetzuren worden ook door het menselijk lichaam zelf geproduceerd maar het is niet bekend in welke hoeveelheden dit gebeurt. Dit kan het lichaam doen door de ALA die het lichaam binnenkomt om te zetten naar EPA en DHA.

Wat zijn de voordelen van omega 3 vetzuren?

Het lichaam hecht veel waarde aan omega 3 vetzuren. Door voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen wordt het risico op een hartinfarct sterk verkleind en er is een goede invloed op het hartritme. Er zijn echter nog meer voordelen voor de gezondheid zoals een betere vaatwandfunctie, minder ontstekingsreacties en er is ook een positieve invloed op het triglyceridengehalte in het bloed. Omega 3 vetzuren hebben ook een positief effect op reumatische aandoeningen.

Omega 6

Omega 6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Linolzuur is één van de bekendste van deze vetzuren. Linolzuur komt veel voor in plantaardige oliën zoals pinda-, zonnebloem- en sojaolie. Linolzuur kan omgezet worden naar arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). Omega 6 vetzuren zijn net als omega 3 vetzuren ook verkrijgbaar als supplement.

Wat zijn de voordelen van omega 6 vetzuren?

Omega 6 vetzuren hebben een goede invloed op de gezondheid. Een voordeel voor de gezondheid is dat het cholesterol verlaagd wordt door omega 6 vetzuren. Met een lager cholesterol is het risico op hart- en vaatziekten kleiner. Omega 6 vetzuren zorgen ook voor een betere weerstand.

Het perfecte lichaam

Klaar om het lichaam van je dromen te bouwen? Effectief je vetpercentage verlagen voor een strakker en mooier gevormd lichaam met meer definitie? Het is mogelijk.

Bekijk de top 10 boeken over fitness en conditie
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 redenen waarom je niet gaat sporten

Iedereen die geregeld sport staat voor dezelfde uitdaging om het te blijven doen. Er kunne…