Home Artikelen Wat zijn vezels?

Wat zijn vezels?

2 minuten leestijd
0
0

Vezels zijn koolhydraten die niet door het lichaam verteerd kunnen worden. Ze zijn nodig voor een goede spijsvertering. Doordat ze niet verteerd worden leveren ze ook geen voedingsstoffen voor het lichaam. Dit betekent dat vezels geen calorieën hebben en ook geen energie leveren. De vezels geven je wel een verzadigd gevoel na een maaltijd. Ze hebben ook een positief effect op het cholesterolgehalte waardoor het risico op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Het wordt aanbevolen om ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag te eten uit natuurlijke producten. In Nederland eet men echter gemiddeld maar 20 gram per dag. Dit betekent dat er meer vezels gegeten moeten worden.

Waar zitten vezels in?

Vezels komen alleen in plantaardige producten voor. De vezels zitten in de celwand van planten. De meeste vezels zitten van nature in een product. Het is echter ook mogelijk dat de vezels later worden toegevoegd. De vezels die later worden toegevoegd worden uit vezel houdende producten gehaald. Deze vezels heten geïsoleerde vezels. Er zijn fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. De fermenteerbare vezels worden afgebroken in de dikke darm. De niet-fermenteerbare vezels kunnen niet worden afgebroken.

Producten met veel vezels

De vezels worden voor het grootste gedeelte verwijderd bij het prepareren van voeding. Hoe minder een product bewerkt is, hoe meer vezels het product dan heeft. Een voorbeeld hiervan is het malen van graankorrels tot bloem. De meeste vezels worden dan verwijderd. Hetzelfde geldt bij het pellen van rijst. Hierdoor hebben volkorenproducten zoals volkorenbrood meer vezels dan ander brood. Bruine rijst bevat hierdoor ook meer vezels dan witte rijst.

Functies van vezels

Er zijn verschillende soorten vezels die alleen een andere functie hebben. Het type vezel bepaalt welke functie de vezels precies heeft. De volgende functies hebben vezels:

  • Goede werking darmfunctie
  • Goede stoelgang
  • Behoud van gewicht
  • Bescherming tegen hart- en vaatziekten
  • Diabetes type 2 voorkomen

De Afslank Receptenbijbel

Het maakt niet uit of je cardio doet, krachttraining of een andere vorm van lichaamsbeweging; als je wilt afvallen dan is ook je voeding van belang. En de Afslank Receptenbijbel is volgens velen enorm handig om dat in orde te krijgen. Het uitgebreide boek helpt je stap-voor-stap, om voorgoed gedag te zeggen tegen de kilo's. Je kunt dit programma via de onderstaande link bekijken:

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laad meer artikelen
Laad meer door Redactie
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Groeit de spiermassa niet? Stop met deze 5 beginnersfouten

Hoeveel mensen ken je die al jaren trainen maar waarvan dit niet te zien is aan het lichaa…